Wie weet een nieuwe naam?

13 april 2016

Ik kan je hulp goed gebruiken. We zoeken namelijk een nieuwe naam voor de Stuurgroep Infrastructurele Barrièrevorming. En ik kom er niet uit...

Infrastructurele Barrièrevorming

Al sinds ik bij Wandelnet werk, hik ik aan tegen deze verschrikkelijke duiding. Ja, als je er diep bij nadenkt, dan zegt het wel zo ongeveer waar het over gaat. Kern is namelijk dat er barrières, hindernissen ontstaan voor wandelaars (en andere recreanten). De oorzaak van zo'n barrière is vaak de infrastructuur voor het snelle verkeer. Zeg maar wegen voor auto's en spoorlijnen. Die doorkruisen letterlijk wandelpaden.

Stuurgroep

En dan de stuurgroep... Het is eigenlijk een coalitie van gebruikersorganisaties, zoals de ANWB, de Fietsersbond, NOC*NSF, het Fietsplatform en natuurlijk Wandelnet. Het zijn organisaties die voor de belangen opkomen van recreanten (wandelaars, fietsers, ruiters) en het zogenaamde 'langzaam verkeer'.

Stuurgroep stuurt niet

Maar de rol van deze 'stuurgroep' (wie zou de naam eigenlijk bedacht hebben?), is helemaal niet 'sturen'. De groep, de coalitie, geeft advies en duidt belangen. De partijen aan wie dit advies gericht is, zijn op dit moment ProRail en Rijkswaterstaat. De groep heeft wel een formele status, maar is niet een stuurgroep in de klassieke zin van het woord.

Alternatieven

Bij ProRail worden we zelfs 'de barrièregroep' genoemd. Welnu, dat is natuurlijk al helemaal niet hoe we bekend willen staan. Wie levert hier nu de barrières ;-)
Of zelf korten we het al af als 'stuurgroep IB', maar het doet me zelf nogal denken aan mijn studietijd... (voor de ouderen en jongeren onder ons: IB was Informatie Beheergroep en keerde de studiefinanciering uit).

Een nieuwe naam

Wie helpt ons bij het bedenken van een goeie nieuwe naam voor de 'stuurgroep infrastructurele barrièrevorming'? Liefst een korte naam, pakkend en herkenbaar en een naam die de lading dekt. 

Degene met het meest lumineuze voorstel, verdient een eervolle vermelding in de vorm van een persoonlijke blog en eeuwige roem!

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. Henrie van Zoggel

  'Werkgroep Nihil obstat'

  Dit is de latijnse naam voor het Nederlands 'Er staat niets in de weg'. Enerzijds mag de wandelaar niets in de weg staan om gewoon daar te wandelen waar het altijd kon en mocht. Anderzijds staat er niets in de weg om op te komen voor de belangen van de wandelaars wanneer er hindernissen of barrieres ontstaan. Niets mag de wandelaar tenslotte in de weg staan. Een dubbele lading en een niet-Nederlandse naam voor de werkgroep vind ik ook wel iets hebben.

 2. Phoenixamsterdam

  "Weg met blokkades'

 3. C.M.Louwerse

  Adviesgroep Zonder Omwegen.
  Zowel een letterlijke als figuurlijke naam: letterlijk, wandelaars willen "rechtdoor" blijven lopen. Figuurlijk: de adviesgroep windt er geen doekjes om, maar gaat direct recht op het doel af.
  De adviesgroep heeft niets te maken met barrières of hinder, deze woorden horen bij het spoor of bij de (auto)wegen.

  Chris Louwerse (Grenslandpad)

 4. Henk van Geerenstein

  Adviesgroep hinder spoor- en wegennet, volgens mij begrijpt mevrouw van Zetten uit Tiel dit ook.

  HNK van Geerenstein

Steun ons