Wie zorgt voor het Hertogenpad

18 november 2014

jos de ridder hertogenpadOntbrekende markeringen of versperringen op het Hertogenpad? In dat geval komt padcoördinator Jos de Ridder in actie!

Ruim vier jaar doet Jos het werk nu. Als padcoördinator ontvangt hij de berichten die wandelaars doorgeven aan het Meldpunt Wandelen. Dat gebeurt zo’n tien tot twaalf keer per jaar. “De feitelijke groep achter zo’n melding is vaak veel groter, lang niet iedereen neemt de moeite om iets te melden, dus ik neem elke melding erg serieus”, zegt Jos.

Het Hertogenpad, van Breda naar Roermond, kent een aantal knelpunten. Zo verdwijnen er regelmatig markeringen in het bos bij Breda. Gelukkig kan Jos daar vertrouwen op een onvermoeibare vrijwilliger die telkens op pad gaat om de boel te herstellen. Jos heeft dan zijn handen vrij voor noodzakelijk route-aanpassingen: in Den Bosch waar de Zuid-Willemsvaart wordt omgelegd en in het stroomgebied van de Aa vanwege een herinrichting.

Een padcoördinator kan natuurlijk weinig zonder de hulp een groep enthousiaste vrijwilligers. Jos heeft de assistentie van dertien vrijwilligers die allemaal een eigen stuk van het Hertogenpad controleren; één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. “En ik ben blij dat er sinds kort ook drie vrouwen in de groep zitten”, vult Jos aan. Het mogen er wat hem betreft nog wel meer worden.

Eens per jaar komen alle vrijwilligers bij elkaar; om gezellig bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Nieuwe markeerders hoeft hij nooit te zoeken, Wandelnet heeft een wachtlijst waar hij dankbaar gebruik van maakt. Met zo’n nieuwe vrijwilliger gaat hij vervolgens een dag op pad om hem of haar in te werken.

En zelf wandelen? Gelukkig komt dat er ook nog van. Veel van de routes in Nederland heeft hij al gelopen. Binnenkort begint hij aan de Stelling van Amsterdam. "Even de markeringen van iemand anders volgen!"

Foto: padcoördinator Jos de Ridder

Steun ons