Wim Huijser blogt | Cuypersroute

22 maart 2018

Wim Huijser blogtCuypersroute

Ik verbleef een paar dagen in de sfeervolle Cuypers-pastorie in het Achterhoekse Kranenburg. De verbinding tussen geschiedenis en het landschap is er onvermijdelijk. Daarom besloot ik de Cuypers-route te gaan lopen, een wandeling die langs de Baakse Beek voert en door het groene coulisselandschap dat de streek kenmerkt. De kerk torent er hoog boven het dorp uit.

Voor ik aan mijn wandeling begon dook ik even in de historie van het neogotische bouwwerk en ontdekte dat halverwege de 19e eeuw dit stukje Achterhoek nog een niemandsland was. De naam van een nabijgelegen boerderij bevestigde mijn vermoeden dat ik mij in het trekgebied van kraanvogels bevond. De kerk van Kranenburg draagt een geschiedenis van schuld en boete met zich mee, zo las ik in het gidsje dat in de bibliotheek van de pastorie lag. Voor het bouwen werd de Limburgse architect Pierre Cuypers gevraagd.

Tegenwoordig neemt de kerk niet meer de centrale plaats in het religieuze leven in. Het is een museum van heiligenbeelden geworden en de pastorie is een plaats voor stilte en ontmoeting. Ik trok mijn wandelschoenen aan en passeerde in de hal het beeld van de heilige Antonius. Behalve patroonheilige van de franciscanen, vrouwen en verloren voorwerpen, beschermt hij ook armen, mijnwerkers en wandelaars. Vanuit de bibliotheek keek het portret van Pierre Cuypers mij met een fronsende blik aan. Zijn blik zou urenlang mijn richtpunt zijn.

www.wimhuijser.nl

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons