Wim Huijser blogt | Herhaald wandelen

3 januari 2019

Herhaald wandelen - blog Wim HuijserHerhaald wandelen

Voor Frédéric Gros is herhaling de kern van het wandelen. Juist door een wandeling te herhalen komen gedachten vrij. Het ritmisch voortbewegen - 'extreme regelmaat is heel belangrijk' - bevordert bovendien de ontwikkeling van een verhaal.

Lopen vormde volgens Gros ooit een aanwijzing voor iemands sociale positie. Wie liep had blijkbaar niet de middelen zich anderszins te verplaatsen. Paradoxaal genoeg is in onze tijd wandelen iets waardevols geworden. Steeds vaker willen mensen er zelf voor betalen. ‘We zijn zo verzadigd met technologie’, zegt Gros, ‘dat wandelen tegenwoordig als een bevrijding voelt. Omdat het weinig techniek vereist, kan een andere dimensie zich openbaren: die van de aanwezigheid. Door te wandelen herontdek je je lichaam en de wereld.’

Wie geen doel heeft, wordt volgens Gros al snel voor een vagebond of een zonderling versleten. Maar het geheim van het wandelen is juist dat het een doel op zichzelf is. Aristoteles maakte het onderscheid tussen poiesis en praxis. Poiesis is het produceren: iets doen om iets te maken. Maar wandelen is praxis: de activiteit zelf is het doel. Het gaat meer om het onderweg zijn dan om het aankomen.

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons