Wim Huijser blogt | Over de horizon

26 april 2018

foto Ton SchultenOver de horizon

In de kleurrijke landschappen van kunstschilder Ton Schulten spelen paden vaak een voorname rol. Het zijn de wegen door het Twentse landschap zoals hij ze van kinds af aan heeft gekend. Zandpaden waarover zondags kerkgangers naar het stadje Ootmarsum trokken. "In Twente zijn nog veel van deze landwegen overgebleven", vertelt Schluten mij als ik hem naar zijn inspiratie vraag. "Maar als ik ze schilder worden het kleurrijke vlakjes door het landschap dat ik droom."

Veel mensen ervaren troost in zijn landschappen. Misschien wel door de kleurvlakken die naast elkaar staan maar vaak ook ineen vloeien. Het pad wordt gezien als de weg over de horizon, met daarin de hoop dat die je iets goeds zal brengen. Het is voor Ton Schulten de lange weg die we allemaal hebben te gaan. "Het gaat vooral om de sporen die we op zo’n zandpad achterlaten", zegt hij met overtuiging. "Daar moeten anderen ook weer doorheen kunnen."

Waar hij ter wereld ook schilderde, altijd keerde Schulten terug naar zijn roots. In Twente ligt zijn leven. Hij houdt er van de eenvoud en de degelijkheid van het landschap. De glooiingen geven hem zoveel inspiratie en adem, dat hij er zijn leven lang mee verder kan. Aan hoge bergen zegt hij geen behoefte te hebben. "Als er maar een horizon is, waar je overheen kunt wandelen." Gisteren vierde Ton Schulten zijn tachtigste verjaardag.

www.wimhuijser.nl

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons