Wim Huijser blogt | Pelgrimages

5 juli 2018

Pelgrimages - blog Wim HuijserPelgrimages

Op pelgrimage gaan lijkt iets van vroeger. Toch is het dat niet. Altijd en overal zijn mensen onderweg. Het religieuze doel maakt echter steeds meer plaats voor het spirituele.

Pelgrimeren heeft in Europa de laatste jaren een enorme vlucht genomen. In 1990 bereikten 5000 pelgrims Santiago de Compostella, inmiddels is hun aantal al opgelopen tot 200.000 per jaar. Maar pelgrimages leiden langs meer historische routes dan alleen Santiago. Zoals de Jakobsweg in Duitsland, tussen de oude Romeinse dorpen Keulen en Trier. In Groot-Brittannië ligt de St Cuthbert’s Way, die slingert langs de Schotse grenzen naar het heilige eiland Lindisfarne. En in Frankrijk is het abdijcomplex van Mont-Saint-Michel een bekend pelgrimsoord.

Er zijn ook minder bekende routes. Een voorbeeld is de Via Francigena, een prachtige route door Zwitserland en Italië. De pelgrimage naar Rome begint op de gure top van de Grote Sint-Bernhardpas. Vanaf dat punt loopt de route door de adembenemende natuur, afgewisseld met middeleeuwse bergsteden en dorpen. Waar en hoe de route ook loopt, in alle gevallen is pelgrimeren wandelen naar jezelf.

www.wimhuijser.nl

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons