Wim Huijser blogt | Wandelt en geniet!

8 maart 2018

Wim Huijser blogtWandelt en geniet!

Elke tijd kent haar eigen taal en middelen. Jonkheer Jan Feith en Charles G. Behrens konden voor hun zwerftochten in de jaren dertig van de vorige eeuw geen gebruik maken van een wandelapp of een GPS-tracker. Om hun boeken 'Zwerftochten door ons land' te schrijven moesten ze op eigen benen gaan. Zonder doel en zonder plan, slechts wandelend en zwervend. "Dit voorbeeld moet ge volgen", schreven ze heel opvoedkundig.

De schrijvers wisten precies in welke houding de wandelaar het beste op pad kon gaan. "Haalt de longen vol met de koele frissche lucht der lage landen", klonk het chauvinistisch. "En zet de schouders breed-uit! Wandelt en geniet!" Ofschoon het taalgebruik van deze wandelende heren inmiddels achterhaald klinkt, is het advies nog even waardevol.

Als ik over wandelen praat, betrap ik mij er af en toe op dat ik eenzelfde toon aansla als Feith en Behrens. Ook bij mij zijn de uitroeptekens soms hoorbaar. Net als beide schrijvers zwerf ik graag over de Wageningse Berg. Als ik de Neder-Rijn zie schitteren in de zon, kijk ik verwonderd en in vervoering om mij heen. Misschien wel omdat het zo dicht bij huis is. Je kunt een pelgrimstocht over een lange afstand lopen, hooggebergten beklimmen of door verlaten dalen trekken. Maar vlakbij huis kan zich een oer-Hollands landschap ontvouwen. Om stil van te worden!

www.wimhuijser.nl

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons