Winterwandeltip - Beleef Culturele Hoofdstad Leeuwarden

De proloog van het Elfstedenpad laat je de mooiste plekken van sfeervol Leeuwarden zien. In 2018 is deze historische stad Culturele Hoofdstad van Europa. 

Afstand: 6,5 of 12,5 kilometer
Startpunt: Station Leeuwarden
Eindpunt: Station Leeuwarden
Routebeschrijving: klik hier
Download de routekaart

Laat je verrassen in het culturele, historische en sfeervolle centrum van Leeuwarden. Door de Friezen ook wel liefkozend 'de stad van honderd namen' genoemd: Leeuwarden, Liwwadden, Leewadden, Ljouwert, Luwt of Lintwarde. 

Samenvoeging van terpen

Wandelend door de binnenstad van Leeuwarden, merk je dat sommige straatjes omhoog lopen. De eerste inwoners van het gebied bouwden hun terpen aan de oevers van de Middelzee: een smalle uitloper van de Waddenzee die tot voorbij Sneek reikt. Door samenvoeging van drie van die terpen ontstaat in 1435 Leeuwarden, dat meteen stadsrechten krijgt.

Hofstad

Het Stadhouderlijk Hof vormt het statige hart van de stad. Trots op zijn sokkel staat voor het Hof het standbeeld van Willem-Lodewijk, een neef van Willem van Oranje. De geliefde stadhouder kreeg van de Friezen de koosnaam Us Heit, onze vader. Ook het Princessehof, nu Keramiekmuseum, en de Prinsentuin herinneren aan de Hofstad die Leeuwarden eeuwen lang was. In de Grote of Jacobijnerkerk hebben de Friese stadhouders een eigen grafkelder.
 

 

 Proloog van het Elfstedenpad

Deze rondwandeling door de hoodfstad van Friesland is de proloog van het Elfstedenpad. Heb je na deze wandeling de smaak te pakken? Ontdek dan ook de rest van de Friese Elfsteden! Gebruikmakend van voormalige jaagpaden en kerkenpaden, van eeuwenoude grasdijken, van veel betreden handelswegen en soms noodgedwongen van passages over kaarsrechte stroken asfalt, zijn routemakers Johan Vellinga en Broer Adema erin geslaagd de Friese steden op een voor wandelaars zo aantrekkelijk mogelijke manier aan elkaar te rijgen. 

Steun ons