Woningbouw: de 15-minutenstad
Door op mobiliteit te focussen kunnen we de druk op de openbare ruimte verminderen.
Door op mobiliteit te focussen kunnen we de druk op de openbare ruimte verminderen.
Nederland staat voor een enorme woningbouwopgave; er is vraag naar bijna een miljoen nieuwe woningen. Dit brengt een toenemende druk op de openbare ruimte, met het risico dat het mobiliteitssysteem vastloopt tot gevolg. Om de steden van de toekomst leefbaar, gezond en bereikbaar te houden, is speciale aandacht voor het thema mobiliteit binnen deze verstedelijking essentieel. In dit kader krijgt het concept van de 15-minutenstad de laatste jaren veel aandacht. In de 15-minutenstad zijn alle belangrijke voorzieningen in het dagelijks leven te voet of met de fiets vanaf huis te bereiken binnen 15 minuten. Het gaat hierbij om voorzieningen als onderwijs, zorg, werk, winkels, OV en ontspanning. Rebel, de Fietsersbond en Wandelnet zijn van mening dat verstedelijking en mobiliteit integraal moeten worden aangepakt en hebben daarom samen het 15-minutenstad concept uitgewerkt in een whitepaper.
De huidige stedelijke vorm is relatief nieuw. In de jaren ’60 en ’70 werden auto’s betaalbaar voor iedereen, met een hype rondom gemotoriseerd verkeer tot gevolg. Langzaam maar zeker kreeg de auto een prominente plaats in de stad en nam de afstand tussen woningen en voorzieningen steeds meer toe. Een vicieuze cirkel van autoafhankelijkheid was in gang gezet. De laatste jaren is er echter steeds meer weerstand ontstaan rondom deze ontwikkeling.
De laatste jaren is er een groeiende trend van beleidsmakers en bewoners die terug willen naar de stedelijke indeling van de tijd vóór de auto. De basis hiervoor is het concept van de 15-minutenstad: een stad waarbij alle belangrijke voorzieningen in het dagelijks leven te voet of per fiets bereikbaar zijn binnen 15 minuten. Steeds meer steden proberen dit concept te implementeren, maar lopen hierbij tegen problemen aan. Integrale ontwerpen blijven lastig van de grond te krijgen. In onze whitepaper bieden we een overzicht van ontwerpprincipes die passen binnen het concept van de 15-minutenstad en hoe verschillende obstakels in dit proces overwonnen kunnen worden.
Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!
Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?
Help jij mee? Geef aan Wandelnet, samen beschermen en onderhouden we wandelroutes.
Als wandelaar een extra stapje zetten? Word vrijwilliger bij Wandelnet en maak het verschil in het veld.
Wandelen kan je overal doen, zomaar op geluk. Maar met een wandelgids weet je zeker dat je niets mist!
Klopt een wandelroute niet meer of kom je onderweg een barrière tegen? Meld het via Meldpuntroutes.nl.