'Zijn die klompenpaden ook van jullie?'

5 april 2016

Regelmatig krijg ik de vraag ‘zijn die klompenpaden ook van jullie’? Nee, klompenpaden zijn niet in beheer bij Wandelnet, maar worden onderhouden door Landschapsbeheer. En daar komt best wat bij kijken!

vergelijkbare filosofie

Wat ik leuk vind om te zien, is dat de filosofie achter de klompenpaden wel een beetje lijkt op de filosofie achter Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden die wel in beheer zijn bij Wandelnet. Je zou beide soorten routes als een ‘merk’ kunnen beschouwen met bijbehorende kwaliteitscriteria. Deze routeconcepten zijn sterk gebaseerd op ‘beleving’; het verhaal achter een route of een streek. Bovendien wordt veel waarde gehecht aan de kwaliteit van de route zelf: unieke paden, onverhard lopen, rust, authenticiteit. En tot slot: het werken met vrijwilligers is ook kenmerkend.

routekwaliteiten

Als belangenbehartiger streef je onder andere naar mooie en veilige routes voor allerlei soorten wandelaars. Met bewondering kijk ik dan vanuit de belangenbehartiging ook naar de manier waarop klompenpaden ontwikkeld worden. Veel mensen hebben nauwelijks benul wat er komt kijken bij het maken van een goede wandelroute. Eerder blogde ik over het belang van particuliere terreineigenaren.

Bij Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht weten ze precies wat ik bedoel. Met inzet van lokale vrijwilligers, heel veel tijd en geduld en de juiste manier van routes maken en informatie verschaffen, weet Landschapsbeheer met name boeren betrokken te krijgen bij nieuwe wandelpaden. Een compliment waard!

resultaten

Vorige week kreeg ik van Arjan Vriend, de directeur bij Landschapsbeheer Gelderland, een aantal folders mee met de resultaten van de Klompenpaden over 2015. Met mooie infographics is het een leesbaar documentje, maar de inhoud boeit evenzeer. Bijvoorbeeld het aantal wandelaars; 530.000 mensen in 2015, een verdubbeling ten opzichte van 2013. Maar ook de inzet van vrijwilligers is gekwantificeerd: ruim 11.000 uren in 2015, goed voor bijna 2,5 ton euro. En, altijd leuk, in 2015 is de mijlpaal van 1.000 kilometer klompenpad bereikt.

Als belangenbehartiger is het leuk om met routebeheerders zoals Landschapsbeheer te werken: boerenlandpaden, Natuurschoonwet (wandelen over landgoederen), kwestie van honden wel/niet mee op wandelpaden. Dat zijn allemaal thema’s die ons beide raken en waar we ook hetzelfde ‘belang’ vanuit de wandelaar aan hechten. En het antwoord op de vraag of die klompenpaden ook ‘van ons’ zijn, is dan volstrekt niet relevant. Zeker niet voor de wandelaar!

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons