Zomerwandeltip - wandelen langs sporen uit het Romeinse verleden

Romeinse Limespad - zomerwandeltipOp een van de eerste zomerzonnige dagen van het jaar liep Hens Biekart, padcoördinator van het gloednieuwe Romeinse Limespad samen met Willy van de Riet van Wandelmagazine de etappe Elst - Arnhem van het Romeinse Limespad. Dit Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) volgt de grens van het voormalige Romeinse Rijk door Nederland.

Met deze zomerwandeltip treed je niet alleen in de voetsporen Hens en Willy, maar natuurlijk ook in de voetsporen van de Romeinen. Want waren de Romeinen met de heirbanen (heerwegen), die zij twintig eeuwen geleden door Europa aanlegden, niet verantwoordelijk voor de eerste LAW's van het continent?

"We hebben nog geen vijftig meter afgelegd als er meteen een Romeins aandachtspunt is. De kerk van Elst staat op de fundamenten van een groot Romeins tempelcomplex. Dit kwam bij toeval aan het licht nadat de kerk in de Tweede Wereldoorlog tijdens de operatie Market Garden zwaar beschadigd raakte. De kerk is herbouwd en het grondplan van de tempel is met natuursteen rond de kerk zichtbaar gemaakt. In de kerk zijn de tempelresten tentoongesteld. Helaas voor ons is hij nu gesloten, we zullen het met onze fantasie moeten doen.

En die fantasie moeten we vaker aanspreken, omdat de limes in Nederland geen doorlopende muur was maar vele verschijningsvormen kende. De grens is daarom niet altijd makkelijk terug te vinden. Wél heeft de concentratie van activiteiten rond de grens een rijkdom aan archeologisch materiaal diep in de kleibodem achtergelaten. Die sporen uit het Romeinse verleden komen letterlijk pas bloot te liggen als ergens moet worden gegraven, bijvoorbeeld als er een bouwproject van start gaat. Met als gevolg dat de Limesroute nogal eens langs en door bebouwing loopt. Dat is niet overal een onverdeeld genoegen, maar vaak ook verrassend." (Bron: Wandelmagazine)

Hens en Willy volgden uit de gids het traject van de kaarten 38 t/m 40 uit de gids, in omgekeerde richting; 17 km in totaal. Je kunt de route makkelijk bereiken via de stations van Arnhem of Elst die beide op de route liggen.

Praktische informatie

Traject: Station Arnhem - Arnhem Meinerswijk
Markering: wit-rood

Download de kaart en de routebeschrijving

Traject: Arnhem Meinerswijk - station Elst
Markering: wit-rood

Download de kaart en de routebeschrijving

Veel wandelplezier!

Romeinse Limespad - zomerwandeltip

Steun ons