Zonder paden, geen routes

10 maart 2015

'Zonder paden, geen routes!' gebruik ik steeds vaker om duidelijk te maken dat een goede basisinfrastructuur voor de ongemotoriseerde mens ècht nodig is. Gelukkig is die passage ook onderdeel geworden van het Gelders Manifest Recreatieve Routenetwerken dat ook door Wandelnet wordt gesteund.

Zonder paden, geen routes!

Als je niet ergens fysiek kunt lopen (er is geen pad), of ergens juridisch gezien niet mag lopen (het terrein is niet opengesteld), dan ontbreekt de infrastructuur voor wandelaars. Zo erg is het gelukkig niet; er zijn veel plekken waar je mag en kunt lopen. Maar we zoeken natuurlijk wel naar die paden die ook veilig en aantrekkelijk zijn. Vanzelfsprekend, maar niet overal is die basisinfrastructuur op orde.

Geen kunst

Nog steeds lopen paden dood op nieuwe snelwegen, verdwijnen spoorwegovergangen en sluiten rondwegen om kernen soms hele dorpen af van hun buitengebied. En voor die goede wandelinfrastructuur die nodig is, maken wij ons sterk. Als er maar voldoende veilige en aantrekkelijke paden zijn, dan is routes maken geen kunst meer!

Routemanifest

In Gelderland ondertekenen verschillende partijen een zogenaamd Gelders Manifest Recreatieve Routenetwerken. Ook Wandelnet tekent mee! Want zeker ook in een provincie zoals Gelderland die duidelijke ambities op dit terrein uitspreekt, kun je niet achterover leunen. Ook hier geldt: zonder paden, geen routes! Het manifest is een duidelijke oproep aan de politiek om oog te hebben voor de lange termijn. Kiezen voor investeren in kwaliteit, duurzame instandhouding van routenetwerken en op basis van goede monitoring werken aan productontwikkeling en innovatie.

De Gelderse Omgevingsvisie biedt mooie aanknopingspunten...

Eens zien wat de nieuwe Statenleden er na 18 maart van gaan maken in Gelderland!

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons