Zuiderzeepad langste rondwandeling van Nederland

Na 10 jaar krijgt het Zuiderzeepad in het voorjaar een nieuwe gids. Dat is hard nodig, want er is ontzettend veel gewijzigd op de route. Het pad heeft een grondige opknapbeurt gekregen. De grootste en meest interessante wijziging is dat de route aaneengesloten gaat worden. Daarmee wordt het de langste rondwandeling van Nederland.

Vrijwilliger Bert Boetes is padcoördinator van het Zuiderzeepad. Hij laat u graag kennismaken met zijn pad en vertelt u welke wijzigingen gerealiseerd zijn.

HarderwijkHistorische Hanzestad Harderwijk

"Met het verschijnen van de nieuwe gids van het Zuiderzeepad gaat de route door het centrum van Nijkerk, waardoor we meteen een vervelend stuk industrieterrein omzeilen. Via het station wandelen we vervolgens over de golfbaan van Putten, naar Oldenaller. Daarna volgen we verschillende klompenpaden langs Putten en Ermelo, niet ver van de stations. Nieuw is dat de route dwars door Harderwijk gaat, de historische Hanzestad met prachtige monumenten."

"Over de landgoederen Essenburgh en Hulshorst lopen we over het Hulshorsterzand naar Nunspeet. Jammer is dat een prachtig stuk van de oude route over Huinen, Koudhorn, Drie en Staverden komt te vervallen. Gelukkig blijft een deel van deze route wel als OV-stapper beschikbaar en loopt door het gebied ook het Veluwe Zwerfpad."

Dichter langs de Zuiderzee

"Wat leuk is, is dat het Zuiderzeepad nu dichter langs de Zuiderzee loopt. Zo is bij Oosterwolde de route dichter naar het Randmeer gelegd, om zo de gevaarlijke Grote Woldweg uit de route te halen. Maar ook in Gaasterland is uitgegaan van hetzelfde principe. Sloten en Balk doen we hierdoor niet meer aan. Die stadjes worden onderdeel van het in 2018 te openen Elfstedenpad. Het Zuiderzeepad gaat nu via Oudermirdum naar Stavoren."

VeluwemeerWandelen over de Afsluitdijk

"Vroeger was Stavoren het eindpunt van het Zuiderzeepad en kon je met de boot (in de zomer) terug naar het startpunt Enkhuizen. In het vernieuwde Zuiderzeepad kun je verder wandelen. Langs de Friese kust met prachtige stadjes als Hindeloopen, Workum en Makkum gaat we naar de Afsluitdijk (32 km). Een grote uitdaging! Mocht dit echt niets voor u zijn, dan kunt u ook de bus nemen; deze heeft meerdere haltes. Tussen 2018 en 2022 wordt de Afsluitdijk vernieuwd en worden ook de recreatieve voorzieningen beter. Zo komen er nieuwe wandelroutes aan de kant van de Waddenzee".

491 kilometer

"Van Den Oever gaat de route verder over de IJsselmeerdijk naar Medemblik en vervolgens langs Wervershoof en Andijk weer terug naar Enkhuizen. De totale route komt daarmee op 491 kilometer: de langste rondwandeling van Nederland!"

De nieuwe gids wordt 13 april 2017 in het Zuiderzeemuseum gepresenteerd. Het Zuiderzeepad is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de provincie Noord-Holland, Stichting Vrienden op de Fiets en de gemeentes Enkhuizen, Stede Brouc, Drechterland, Nijkerk, Putten, Oldebroek, Fryske Marren, Hollands Kroon en Medemblik.

Steun ons