Belangenbehartiger Drenthe

Actief sinds 2017

Bernard is al met (vroeg)pensioen wanneer hij in 2017 door Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) wordt benaderd voor de functie van belangenbehartiger voor de provincie Drenthe. Als voormalig gemeentesecretaris van Assen en directielid in Zwolle kent hij het klappen van de zweep in de provincie als geen ander en als wandelaar snapte hij maar al te goed dat er werk aan de winkel was.

Successen

Bernard had het geluk dat hij aantrad vlak voor de provinciale verkiezingen en dat momentum heeft hij benut om ervoor te zorgen dat wandelen de nodige aandacht kreeg in de diverse verkiezingsprogramma’s. Daarmee behaalde hij dan ook al snel zijn eerste succes: Drenthe erkende in het nieuwe collegeprogramma dat het niet alleen een heel geschikte fietsprovincie is, maar dat wandelen net zo belangrijk is als fietsen en dus op hetzelfde niveau aandacht verdient. Bernard richt vervolgens het Wandelplatform Drenthe op, samen met het Recreatieschap,Drenthe. Als voorzitter weet hij met dit ontmoetingsplatform contact te leggen met o.a. gemeentes, provincie, horeca, recreatieondernemers, Marketing Drenthe, ANWB en terreinbeheerders.

Speerpunten Wandelplatform Drenthe

Het platform brengt afstemming en samenwerking tussen de deelnemers op 3 speerpunten:
- Het bouwen en borgen van goede kwalitatieve infrastructuur van paden en routes
- Productontwikkeling: gastvrijonthaal en gevarieerde beleving
- Communiceren en profileren

Lopende zaken

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de voorbereiding en aanleg van diverse wandelnetwerken in gemeenten, maar ook aan het lange-afstand-wandelpad Hünenweg tussen Duitsland en Nederland. Met behulp van stagiaires van Stenden en Saxion wordt het huidige route-aanbod geïnventariseerd. Wat is er allemaal en wat kan worden hergebruikt om zo het wandelknooppunten compleet te maken. Daar komen verbeterpunten uit voort. Als voorbeeld noemt Bernard dat er op de Pieterpad-route soms helemaal geen horeca is. Dat is een gemiste grote kans, wil hij hiermee zeggen. Ook lobbyt Bernard voor afmaken van het routenetwerk. In de helft van de gemeenten in Drenthe is het routenetwerk uitgerold of is men onderweg. De andere gemeenten moeten nog volgen: 'Het is aan de bewoners en aan de bezoekers niet meer uit te leggen dat je aan de routepaaltjes kunt zien in welke gemeente je loopt!'

Geheime wandeltip

Bernard kent natuurlijk vele mooie routes in zijn provincie. Een heel veelzijdige wandeling vindt hij het Pieterpad-traject tussen Zuidlaren en Rolde, 'dat is net of je geheel Drenthe in het klein tegenkomt.' Maar als ik doorvraag naar zijn geheime wandeltip dan noemt hij de Col du VAM in Wijster. Eens een afvalberg en nu niet alleen een uitdaging voor de fietsers, maar ook de start voor een prachtige rondwandeling waarbij je beloond wordt met unieke vergezichten.

Over Wandelnet in Drenthe

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?