Belangenbehartiger Noord-Holland

Actief sinds

Nadat ik in 2018 samen met Gerda Spaander en Pim Kuipers de Rover-wandelgids 'Op verkenning 40 wandelingen met het openbaar vervoer' had uitgebracht, besloot ik op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging op het gebied van de belangenbehartiging van wandelaars. Via de vacaturepagina van Wandelnet op de website werd ik in belangenbehartiger in Noord-Holland.

Niet alleen

Ik moet er niet aan denken om het alleen te moeten doen. Er is een 'Wandeloverleg Noord-Holland' met deelnemers van Wandelnet, NIVON en TeVoet. We komen doorgaans vier keer per jaar bijeen; om de voortgang in de grotere dossiers met elkaar te delen, nieuwe dossiers te bespreken en elkaar te inspireren. In mijn ‘eigen’ dossiers werk ik ook samen met andere organisaties, ik zoek ze actief op. In dossiers inzake onbewaakte spoorovergangen is de Fietsersbond een logische partner. Weliswaar willen beide gescheiden paden, maar als we een spoorlijn, autoweg, een nieuwe vaarverbinding moeten kruisen, dan is het ‘Samen erover of er onderdoor’.

Speerpunten

Wandelnet was samen met de Fietsersbond betrokken bij de strijd om de onbewaakte overweg onder Heemstede, het Laantje van Alverna. Mijn Wandelnet-voorganger was door medische omstandigheden genoodzaakt dit dossier uit handen te geven. Hij vond het bijzonder geschikt voor mij; zo kon ik mijn kennis en vaardigheden als bestuursjurist voor Wandelnet gaan inzetten.

Het eerste dossier waarin je je tanden zet, kleurt vaak het verdere verloop van je activiteiten. Zo raakte ik, niet alleen in Noord-Holland, maar ook elders in het land, betrokken bij verschillende dossiers over onbewaakte spoorovergangen en bij zaken waarin een nieuwe grondeigenaar een wandelpad afsluit dat over zijn eigendom loopt. Een recent project is de oude grasdijk tussen Schellinkhout en Wijdenes. Een groep mensen probeert dat te behouden als onverharde wandelroute. De gemeente wil er liefst een strak en glad fietspad van maken.

Grootste uitdaging

Dat is het uit elkaar houden of krijgen van fietsers en wandelaars. Beide groepen gaan qua belevingswaarde, ondergrond, tempo en bijvoorbeeld veiligheid niet samen op een en dezelfde – vaak ook nog eens smalle – baan. Een andere puzzel zijn pachters die na lang onderhandelen hun aanvankelijke instemming met een wandelroute (Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad) plots intrekken en de al aangebrachte voorzieningen uit de grond trekken. Dit doet zich in hevige mate voor bij een routewijziging van het NIVON-Trekvogelpad in het buitengebied van Amsterdam-Noord.

Overzicht belangenbehartigers

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?