Natuur en Landschap | Bewandelbaar landschap

Bewandelbaar landschap

Wandelnet zet zich in voor meer bewandelbaar landschap.

Toegankelijk wandellandschap

Wandelen wordt steeds populairder en hoewel het netwerk van langeafstandsroutes in orde is, blijven de wandelmogelijkheden direct vanuit de eigen woonplaats nog achter. Agrarisch cultuurlandschap zou een uitkomst kunnen bieden. Dit landschap ligt vaak direct grenzend aan een woongebied. Helaas is in de vorige eeuw ruim 30.000 kilometer aan onverharde paden over boerenland verdwenen. Mede hierdoor is het landschap niet toegankelijk en uitnodigend voor wandelaars. Wandelnet zet zich in voor het behouden en creëren van aantrekkelijke en toegankelijke wandelmogelijkheden in het agrarisch cultuurlandschap.

Bundel bewandelbaar landschap

De door Wandelnet ontwikkelde bundel bewandelbaar landschap laat aan de hand van verschillende voorbeelden zien hoe wandelpaden in agrarisch cultuurlandschap kunnen worden behouden, opengesteld of opgewaardeerd. Deze voorbeelden laten zien dat bij veel landelijke opgaven zoals verduurzaming, verruiming van de mobiliteit of waterveiligheid, wandelen op een goede manier integraal kan worden meeontwikkeld in plannen. De bundel dient dan ook als inspiratiedocument voor beleidsmakers die benieuwd zijn hoe we meer bewandelbaar landschap kunnen creëren in bestaand agrarisch cultuurlandschap.

Naar de bundel
etappe 6.jpg

Boerenlandpaden

Om agrarisch cultuurlandschap toegankelijker te maken voor wandelaars is het belangrijk dat paden over het boerenland openbaar toegankelijk zijn. De boerenlandpadregeling is een subsidieregeling die door een groot deel van de provincies wordt aangeboden om agrariërs te stimuleren hun land open te stellen voor wandelaars. In ruil voor de openstelling krijgen zij een vergoeding. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met verschillende factoren en er liggen een aantal uitdagingen op de loer. Wandelnet heeft dit alles op een rijtje gezet in een beknopt informatieblad.

Naar het infoblad
DSC01461_Drenthepad_Norg___LH_Schepers.jfif

Bewandelbaar landschap voor waterschappen

Wandelaars houden ervan om te wandelen over dijken, kades en andere onderhoudspaden die in het bezit zijn van waterschappen. Waterschappen dragen bij aan de kwaliteit en de beleving van wandelen wanneer zij hun gebieden openstellen voor wandelaars. Hierbij is het van belang dat de paden niet alleen toegankelijk zijn, maar ook prettig en veilig om te gebruiken. Wandelnet heeft een aantal suggesties op een rij gezet waarmee waterschappen de kracht van wandelen kunnen benutten.

Lees meer
Grote_Rivierenpad_etappe_08.jpg

Nieuws voor professionals

  1. Een losse tegel een klein risico, grote gevolgen © Shutterstock.jpg

    23 januari 2025 om 09:00 Derk van der Laan

    Veertig procent valongevallen komt door onveilige voetpaden

  2. VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-9-c-De-chinezen (1).jpg

    19 december 2024 om 09:00 Derk van der Laan

    Extra aflevering tocht ‘Dwars door de Lage Landen’

  3. beweeg.jpg

    29 november 2024 om 11:08 Derk van der Laan

    Bedrijventerrein Utrecht aan het lopen krijgen

  4. Voetgangers op Servaesbrug in Maastricht.jpg

    24 oktober 2024 om 12:00 Derk van der Laan

    Nationaal Masterplan: nu zijn lopers aan de beurt

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?