Gezondheid en Sport | Beweegalliantie

De Beweegalliantie

De Beweegalliantie geeft invulling aan het Nationale Preventieakkoord.

Meer bewegen

Ongeveer de helft van de Nederlanders beweegt te weinig. Om hier verandering in te brengen is het Nationale Preventieakkoord opgesteld. De Beweegalliantie is in het leven geroepen om invulling te geven aan het akkoord. Over beide initiatieven lees je hieronder meer.

De Beweegalliantie

De Beweegalliantie is een netwerkorganisatie met ruim 140 deelnemende organisaties, van het ministerie van VWS tot NOC*NSF en Wandelnet. Meer bewegen is onderdeel van het Nationale Preventieakkoord. Het uiteindelijke doel is dat in 2040 75% van de Nederlanders voldoet aan de vastgestelde beweegrichtlijnen. De Beweegalliantie zet zich in om dit doel te bereiken. Zo wordt de zorgsector opgeroepen om meer samen te werken met beweegaanbieders buiten het zorgdomein en worden ministeries aangespoord om makkelijker de keuze te maken voor lopen of fietsen. Wandelnet draagt hier ook aan bij, bijvoorbeeld met de campagne Wandel Tijdens Je Werkdag.

Naar Beweegalliantie
Wandelaars_Eindeloze_Veluwetocht_Natuurmonumenten.jpg

Nationaal Preventieakkoord

Sinds 2018 werkt de Rijksoverheid samen met verschillende maatschappelijke organisaties om Nederlanders gezonder te laten leven. Hiervoor is een Nationaal Preventieakkoord opgesteld, waarin afspraken zijn vastgelegd om roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht aan te pakken. In het kader van dit laatste doel is voldoende beweging ook opgenomen in het akkoord. Lichamelijke beweging dringt het risico op lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen terug. De beweegrichtlijnen schrijven voor dat iemand minimaal 2,5 uur per week actief moet bewegen. Op dit moment voldoet ongeveer de helft van de Nederlanders aan deze richtlijn.

Nationaal Preventieakkoord
DSC_0862.jpg

Nieuws voor professionals

  1. VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-9-c-De-chinezen (1).jpg

    19 december 2024 om 09:00 Derk van der Laan

    Extra aflevering tocht ‘Dwars door de Lage Landen’

  2. beweeg.jpg

    29 november 2024 om 11:08 Derk van der Laan

    Bedrijventerrein Utrecht aan het lopen krijgen

  3. Voetgangers op Servaesbrug in Maastricht.jpg

    24 oktober 2024 om 12:00 Derk van der Laan

    Nationaal Masterplan: nu zijn lopers aan de beurt

  4. 20241010_1045_NationaalVoetgangersCongres_MH_52693-CR3_-.jpg

    10 oktober 2024 om 14:00 Wandelnet

    Nationaal Masterplan Lopen: de rode loper uitleggen voor de voetganger

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?