Rondwandeling - Rondje Winsum, 't Hogelaand
Wanneer we de drukte van de Randstad beu zijn, rijden we naar Groningen, zetten onze tent op en laten ons meevoeren door de wind en het tempo op het Groningse vlakke land.
Deze 15 km lange rondwandeling is ons geadviseerd door Wim Munters, padcoördinator en markeerder van LAW Nederlands Kustpad. Als ik hem bel, moet hij direct bekennen dat dit rondje is gemaakt op basis van de app Storytrails. Ere wie ere toekomt!
Wim meldt trots dat er sinds de lockdown van vorig jaar al aardig wat rondwandelingen zijn gemaakt met de LAW’s Pieterpad en Nederlands Kustpad als basis.
Wierden
De route begint aan de noordzijde van de brug over het Winsumerdiep. Het is nog niet zo heel lang geleden dat dit deel van Groningen onderdeel was van het Waddengebied. Het grote aantal verhogingen in het landschap getuigt van vele kleine, zeer oude dorpskernen. De eerste terp (nee, hier heet dat wierde, onderwijst Wim mij) is Maarhuizen. Op de routekaart die ik heb gedownload is de laatste wijziging nog niet ingetekend, maar Wim benadrukt ons om zeker ook even het rondje Maarhuizen te maken.
Op deze wierde ligt nog een rustiek oud kerkhofje. Proef de sfeer van vergane eeuwen. Van de kerk die hier ook heeft gestaan is niets meer te zien. We lopen langs het Mensingeweersterloopdiep via een geasfalteerd fietspad. Af en toe passeert een fietser. Een tractor laat vette kleisporen achter. De dorpsgemeenschap Mensingeweer laten we rechts liggen en wandelen onder de provinciale weg door richting het gemaal Abelstok. Hier duiken we een fraai bos in en lopen op een onverhard pad. Door de ruilverkaveling zijn er nog maar weinig onverharde paden hier in de provincie.
Maarslag
Op Klein Maarslag is nog een 17e eeuws kerkhof te vinden. Het betonpad gaat bij Rollingeweer over in een prachtig onverhard paadje met elzenbomen, wat vroeger het zogenoemde lijkenlaantje heette op weg van Groot Maarslag naar de kerk van Klein Maarslag. De ‘rondweg’ rond de wierde Groot Maarslag wordt ossengang genoemd. Op de wierde vinden we de meest noordelijke wijnboer van Nederland, Hof van ‘t Hogeland. Jammer dat het nog geen oogsttijd is.
t Hogelaand
Het laatste deel van de route slingert langs eenzame boerderijen, over verharde wegen die slechts gebruikt worden door de lokale boeren, fietsers en wandelaars. Hier ben je echt weg van alles. Hier hoor ik Ede Staal ‘t Hogelaand’:
't Is de lucht achter Oethoezen
't Is 't torentje van Spiek
't Is de weg van Lains noar Klooster
En deur Westpolder langs de diek
't Binnen de meulens en de moaren
't Binnen de kerken en de börgen
't Is 't laand woar ik as kind
Nog niks begreep van pien of zörgen
Als afsluiting wandelen we nog even door het prachtige Winsum, het mooiste dorp van 2020! Ook hier laat de rijke historie van Groningen zich herkennen. Deze rondwandeling in dit hoge land smaakt naar meer.
Ook zin in deze rondwandeling? De routekaarten en de GPX-file vind je op www.wandelnet.nl