Erasmuspad: ook in de stad kan wandelen aantrekkelijk zijn
We associëren wandelen bijna vanzelfsprekend met in de natuur zijn. Maar er zijn ook routes die grotendeels of geheel door de stad lopen. Bijvoorbeeld het Erasmuspad (20,6 km), een variant bij het Grote Rivierenpad (LAW6). Ik besluit die in noord-zuid richting te lopen. Met het boekje als gids of een gps gaat dat prima. Onderweg zie ik ook de wit-rode markeringen.
De Erasmusbrug © Ernst Koningsveld
Ik start bij station Rotterdam Noord. Het verdient dan aanbeveling om aan de noordkant van de spoorlijn naar de route te lopen. Al vlot bereik ik de oostelijke oever van de Rotte, langs de begraafplaats Crooswijk. Als ik de Rotte ben overgestoken, ben ik in het Oude Noorden, een van de vele Rotterdamse wijken waar ik vandaag doorheen zal lopen. Een zwaan op de Rotte zwemt een tijdje met me op; hoewel zwanen vaak wat chagrijnig of bozig overkomen, lijkt het wel of ik met deze zwaan een positieve verbinding heb. Dat past mooi bij de rust in dit deel van de stad.
Levendige stad
Bij station Rotterdam Centraal moet je al die sporen die het station omvat kruisen. Je kunt kiezen of je de fietserstunnel neemt, of de heel wat levendiger stationstunnel. Welke je ook kiest, vergeet niet om, als je aan de andere kant komt, even om te kijken naar het fraaie design van de gevel aan de centrumkant.
Langs het wandelpad aan de Westersingel komt je meerdere bijzondere beelden tegen. Net nadat ik de Westblaak ben overgestoken, kom ik langs het Depot van museum Boijmans van Beuningen. Wat een bijzonder gebouw, en wat is de weerspiegeling van de stad achter me schitterend. Het schijnt dat architect Winy Maas zich voor dit gebouw heeft laten inspireren door een IKEA schaal. Net als op veel plaatsen in Rotterdam wordt er ook rondom het museum flink verbouwd, zoals ook op de foto te zien is.
Het Depot van Museum Boijmans van Beuningen © Ernst Koningsveld
Via de veerhaven bereik ik de Erasmusbrug. Vanaf bijna elke kant doet die zijn fraaie design eer aan, geholpen door de spannende stadsarchitectuur er omheen.
Op Zuid
Rotterdam Zuid is echt anders, dat wordt me vrijwel meteen duidelijk. Gezellige terrassen worden gevolgd door de rommelige en wat saaie Afrikaanderbuurt. Heel bijzonder is de passage van het Maassilo terrein. ’s Avonds en ’s nachts zal het hier bruisen van de feestgangers. Maar ik ben er overdag, en helemaal alleen. Nu heeft deze omgeving een volstrekt onwerkelijke sfeer. Teksten op borden maken duidelijk dat, als er hier feesten zijn, streng gehandhaafd wordt. Het zal nodig zijn.
Passage van de Maassilo © Ernst Koningsveld
In de wijk Carnisse wordt de sfeer met de meter vriendelijker. En dan loop ik opeens het Zuiderpark in. Volgens Rotterdam is dat met 213 hectare het grootste stadspark van Nederland. Park en sportvoorzieningen wisselen elkaar als vanzelfsprekend af, prachtig.
Omdat de weersomstandigheden snel somberder worden, besluit ik bij Slinge met de metro terug naar Rotterdam Centraal te gaan. Een wijs besluit; niet veel later komt de regen met bakken uit de hemel.
Afwisselende stadswandeling
In de metro laat ik de wandeling nog even aan me voorbij gaan. Elke wijk heeft zijn eigen karakter, sfeer, kleuren en geuren. Dat, en het water dat altijd dichtbij is in deze havenstad, maakt deze stedelijke wandeling enorm afwisselend, en daardoor zo aantrekkelijk.