Wandelen in en rond Hanzestad Doesburg
2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Een aantal Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we elke maand één of meerdere Hanzesteden onder de aandacht. Wist je dat Doesburg ook een Hanzestad is?
Doesburg, gezien vanaf de dijk langs het Zwarte Schaar © Ernst Koningsveld
Ruimte rondom de stadswallen van Doesburg
Doesburg was altijd al gunstig gelegen op de plek waar de Oude IJssel in de Gelderse IJssel stroomt. Hierdoor groeide deze stad al vroeg uit tot een sterke nederzetting. In 1237 ontving Doesburg stadsrechten. De stad is gelegen aan de rand van De Graafschap, een geografische benaming die een iets kleiner gebied omvat dan ‘De Achterhoek’, waar het gebied tussen de gemeenten Zutphen, Lochem, Berkelland en Bronckhorst bedoeld wordt. Het is een landelijk gebied met meerdere steden en talloze dorpen en gehuchten.
Ik verlaat Doesburg in noordelijke richting via de Dagwandeling Oude IJsselvallei (Etappe A) van het Hanzestedenpad (SP 11). Het eerste dat buiten de stad opvalt is de ruimte die er om de stadswallen heen is. Om de stad te beschermen tegen het toenemende bereik van geschut, moest er een steeds ruimere ring rond de vesting zijn waar niets gebouwd of bewoond mocht worden. 'De Grind' is een smal wandelpad over de dijk langs het Zwarte Schaar, ten noordoosten van de stad. Gelukkig is het gras droog, het komt namelijk tot boven mijn knieën. Daarna volgt een flink stuk over de verharde weg; gelukkig is er weinig verkeer. Bij wandelknooppunt W42 wordt de route vervolgd over een schitterend onverhard bospad. Je komt in het landgoed 'Het Heekenbroek'. De vogels zingen er fantastisch en ik kom er geen mens tegen.
Wandelen over het Graafschapspad
Ik wil vandaag - na mijn wandeling - voldoende tijd over hebben om nog door Doesburg te wandelen. Daarom neem ik net voor Laag Keppel bij wandelknooppunt P12 het Graafschapspad (Streekpad 8) richting Doesburg. Ik loop dan om De Keppelse Golfclub heen. Al gauw bereik ik Hoog Keppel met een fraai kerkje. Daar wordt net een tentoonstelling van een lokale schildercursus ingericht. Dat biedt mij ook de kans om het kerkje even van binnen te zien.
Het kerkje van Hoog Keppel © Ernst Koningsveld
Aan het eind van het dorp gaat de route een klein stuk over privé terrein; dat is keurig gemarkeerd, smal, maar prima onderhouden. Na weer een mooi stuk bos moet ik even langs de doorgaande weg. In Drempt gaat de route om de kerk heen. Daarna is het even lastig; de gps geeft aan dat je aan de rand van de akker moet lopen, maar verderop is geen markering meer, ook geen pad om de Rijksweg over te steken. Ik heb vast een markering gemist, maar de kans op verdwalen is hier zo goed als nul.
Graafschapspad bij Hoog Keppel © Ernst Koningsveld
Kriskras door Doesburg
Het Graafschapspad gaat Doesburg in via de oude vestingwallen. Verbazend hoe ruim die om de oude stad heen moeten hebben gelegen. Het maakt mij duidelijk dat Doesburg als Hanzestad belangrijk was. Ik loop nog kriskras door de oude en sfeervolle stad. Er zijn meerdere musea, o.a. het Lalique Museum Nederland, een Openbaar Vervoer en Speelgoedmuseum, een historische Mosterd- en Azijnfabriek, een Zilvermuseum en meerdere galerieën en ateliers. Kortom, ook met de ingekorte wandeling kom ik tijd tekort om alles wat de moeite waard is te bezoeken.
Koepoortstraat, Doesburg © Ernst Koningsveld
Bekijk Dagwandeling Oude IJsselvallei (Etappe A) Bekijk Graafschapspad etappe 5