De grens over op het Romeinse Limespad
Het Romeinse Limespad bestaat dit jaar vijf jaar. Reden om dit prachtige pad in het zonnetje te zetten! Het Romeinse Limespad volgt de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het Nederlandse deel loopt van Katwijk aan Zee tot Berg en Dal bij Nijmegen. Na Berg en Dal worden in de gids nog twee etappes beschreven tot Kleve in Duitsland. Op de website vind je ook nog een beschrijving van het stuk tot Xanten.
Nico en Gerda van Ee liepen de afgelopen maanden het Duitse stuk van dit historierijke pad in drie etappes. Benieuwd wat het Duitse deel te bieden heeft? Lees het in deze blog!
De nieuwe wegwijzer op de Duivelsberg © Gerda van Ee
Echte wandelaars
Zowel Nico als zijn vrouw Gerda zijn al jarenlang trouwe donateurs van Wandelnet en echte wandelaars. Hoewel, Nico zegt lachend "Gerda loopt wat trager, want zij maakt veel foto’s". Ze gaan vaak wandelen met groepen van “Samen op Pad”. Daarnaast wandelt Nico ook met Teus van Harten, die vanaf 2003 vanuit het Nederlands Dagblad groepswandelingen langs historische thema’s organiseerde. Sinds het Nederlands Dagblad ermee stopte zet Teus dat op persoonlijke titel voort.
Gerda en Nico van Ee © Gerda van Ee
De Nederlandse Limes
Samen met een flinke groep van Wandelorganisatie Midden-Nederland onder leiding van Ria Bindels liepen Gerda en Nico het hele Nederlandse deel in etappes van ca. 25 km. Voor elke etappe reisden ze vanuit Leusden met een bus naar de startlocatie. Ze startten in 2019, maar het coronavirus maakte in 2020 het samen reizen onmogelijk. In 2022 kon de draad weer worden opgepakt. "We hebben het Romeinse Limespad als ongelofelijk mooi en afwisselend beleefd. Je komt door het hele land, en elke etappe is weer anders," vertellen Gerda en Nico.
Kasteel Doorwerth op het Nederlandse deel van het Romeinse Limespad © Ernst Koningsveld
Nijmegen - Xanten
Net vóór de laatste etappe naar Nijmegen was de organisator niet meer in staat met deze opzet door te gaan. Misschien wel door de teleurstelling dat ze niet het hele pad hadden gelopen, ontstond het plan om met zijn zessen niet alleen de tocht tot Berg en Dal af te maken, maar ook door te lopen tot Xanten. Dat waren vanaf net voor Nijmegen drie stevige etappes, twee van 25 km en de laatste zelfs van 32 km. Gerda en Nico vertellen daarover: "We hebben van dit Duitse deel van de Limes genoten. Het landschap is afwisselend en grotendeels erg mooi. Vooral het Hochwald tussen Kalkar en Xanten is prachtig!". Een andere hoogtepunt waarover Gerda en Nico vertellen: het uitzicht op Kleve en Schloss Moyland. "Bovendien zijn de begin- en eindpunten vanuit Nijmegen goed te bereizen met het openbaar vervoer," vertelt het koppel.
Uitzicht over Kleve vanaf de Sternberg © Gerda van Ee
Verrassingen
De route was prachtig. Het was vooral bijzonder om langs legerplaatsen te lopen. “Dan liepen er militairen met honden aan de andere kant van het hek; dat kom je in Nederland toch niet meer tegen”. Leuk was het om een stuk over de ‘Boxteler Bahn’ te wandelen. Dat is de historische treinverbinding van het Nederrijnse Wesel naar Boxtel in Nederland. Informatieborden langs de route vertellen het verhaal van dit legendarische treintraject, dat deel uitmaakte van de lange-afstandsroute van London naar Sint Petersburg. Begin 20e eeuw was dat een geliefd traject.
Bord ter herinnering aan de Boxteler Bahn © Gerda van Ee
Verdere plannen
Met deze mooie wandelervaring in hun rugzak, zijn Gerda en Nico vastberaden om te blijven wandelen. Naast de groepswandelingen in eigen land, hebben ze concreet het plan opgevat om de route voorbij Xanten door te lopen tot Aken. Dat is dan wandelroute E8, een Europees Lange Afstandspad dat in Ierland begint en tot Turkije doorloopt. Formeel is het overigens een verlengde van het Grote Rivierenpad en niet van de Romeinse Limes.