Moaie kuier troch de Noardlike Fryske Wâlden

Moaie kuier troch de Noardlike Fryske Wâlden

17 april 2024 - Ernst Koningsveld

Zo zeggen de Friezen ‘lekker wandelen door de Noordelijke Friese Wouden’. Dit nationaal landschap tussen Leeuwarden, Dokkum en Drachten maakt lekker wandelen zonder meer mogelijk. Natuurlijk, het is voor veel wandelaars ‘een eind weg’, maar je vindt er rust, ruimte en tal van verrassingen. Voor mij meer dan genoeg reden voor een tweedaagse wandeling op Streekpad Noardlike Fryske Wâlden met overnachting in Leeuwarden.

Noardlyke Fryske Wâlden bij Gytsjerk © Ernst Koningsveld.jpg

Noardlike Fryske Wâlden bij Gytsjerk © Ernst Koningsveld 

Dag 1: Feanwâlden – Aldtsjerk (ca. 20 km)

Ik heb twee dagen om dit gebied te verkennen; natuurlijk veel te weinig, want het hele pad is 165 km lang. Vanwege mijn reis met het openbaar, kies ik voor twee etappes die goed bereikbaar zijn. Na de, gelukkig probleemloze, maar vanuit de randstad best lange treinreis, start ik bij station Feanwâlden. Van daar is het een kleine 2 km naar de route (etappe 2). In het gezellige hotel-eetcafé 'It Dûke Lûk' geniet ik van een kop koffie voordat ik mijn wandeling begin.

Ontmoeting met de weidsheid van het Friese Landschap

Het landschap strekt zich weids voor me uit, ondanks het grauwe weer is het zicht uitstekend. De wandeling gaat over een slingerend fietspad. Zo buiten het toeristenseizoen kom ik nauwelijks iemand tegen, maar wie ik ook tegenkom, gegroet wordt er: ‘Hoi’. Bij de Sippenfennen is een uitkijkpunt; met een trap kan je een paar meter omhoog om nog verder over het eindeloze landschap te kijken. Het is een nat natuurgebied met veel vogels. Via het volgende natuurgebied ‘De Bouwepet’ bereik ik Mûnein (Moleneind), een aardig dorpje. Iets verder loopt dit pad een klein stukje gelijk met het Elfstedenpad.

Via Gytsjerk (Giekerk) ga je met een omweg door de weilanden naar Oentsjerk (Oenkerk). Op dit stuk zie ik twee torenvalkjes loeren naar voer en een hele grote roofvogel die de nestelende vogels het leven zuur maakt. Ik geniet van twee ravottende hazen; dat hazen echt snel kunnen lopen wordt wel erg duidelijk. Net voorbij Oenkerk kom je bij Stania State, een fraai landhuis in een park in Engelse landschapsstijl. Wat is dit anders dan de open vlaktes waar ik eerder doorliep. In het laatste stuk van mijn etappe bereik ik het mooie dorp Aldtsjerk (Oudkerk). Hier is de brug over de Moark, waar de Elfstedentocht langs komt. Van daar loop ik langs landhuis De Klinze dat ook een romantisch park heeft. Net buiten Aldtsjerk neem ik de bus (halte Alddtsjerk Provinciale Weg) die mij vlot naar Leeuwarden brengt voor de overnachting.

Stania State © Ernst Koningsveld

Stania State © Ernst Koningsveld

Dag 2 Kootstertille – Buitenpost (20 km)

Al vroeg neem ik de bus naar Kootstertille, een busreis van ongeveer 40 minuten. Het Streekpad is in beide richtingen gemarkeerd met geel-rode tekens, waardoor het niet uitmaakt waar je begint. Ik wandel van Kootstertille (bushalte Provinciale Weg) naar station Buitenpost (tegen de klok in een deel van etappe 6 en etappe 5). Van Buitenpost kan je minimaal twee keer per uur, en zowel via Leeuwarden als via Groningen terug naar de randstad. De buschauffeur blijkt een gezellige prater; dat is altijd wel leuk als je weet dat je de eerstvolgende uren in je eentje zal lopen. Tijdens mijn wandeling valt direct op dat je hier in een ander landschap bent: hier zijn alle kavels omzoomd met houtwallen. Jistrum (Eestrum) is alweer een mooi dorpje, waarna er een lange route door boerenland volgt langs het gehucht Opperkooten naar Twizel (Twijzel). 

Jistrum © Ernst Koningsveld

Jistrum © Ernst Koningsveld

Langs boerderijen en natuurschatten

Bij een zorgboerderij is een prachtig winkeltje met groente en fruit. Hier krijg ik de tip om het oostelijke deel vanuit Twijzel vandaag niet te lopen. Na alle regen van de afgelopen tijd is met name het laarzenpad langs Bootsma’s Poel te drassig. Gelukkig is het langs de verharde weg lopen in dit deel van het land niet zo’n bezwaar; er is haast geen verkeer. Maar Bootsma’s Poel wil ik toch even zien; het is een mooi voorbeeld van een pingoruïne. Een pingo is een bolvormige heuvel die in de ijstijd ontstond. Na het smelten zakt de heuvel in en blijft de pingoruïne: een ringvormige krater die wordt opgevuld met smeltwater. Het is er volmaakt stil, op de vogelgeluiden na. En ik ervaar dat de tip over het laarzenpad terecht was.

Een eind verder kom ik in Feankleaster (Veenklooster), een leuk dorpje met de Fogelsanghstate. Ook hier is een zorgboerderij; er hangt een heel plezierige rustige sfeer. De ooievaar zit al op het nest te klepperen en lijkt een wedstrijd te spelen met de specht: wie kan het meeste geluid maken? In tegenstelling tot gisteren is het vandaag echt voorjaar: zonnig en 15 graden; heerlijk. Enkele kilometers voorbij Veenklooster bereik ik Buitenpost.

Bootsma's Poel © Ernst Koningsveld

Bootsma’s Poel © Ernst Koningsveld

Zelf het Streekpad wandelen?

Deze twee etappes van Streekpad Noardlike Fryske Wâlden zijn niet ver bij elkaar vandaan en toch al heel verschillend. Elke etappe op dit Streekpad heeft zijn eigen kenmerken, landschap en sfeer. Alle reden dus om eens lekker ‘te kuieren’.

Bekijk het padBestel de gids

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?