Wandelen in de Noordoostpolder

Wandelen in de Noordoostpolder

4 juni 2024 - Marleen Lekkerkerk, Ernst Koningsveld

In de Noordoostpolder wandel je over de bodem van de voormalige Zuiderzee. Je hoeft niet alleen maar door het open polderlandschap te lopen, want je hebt ook de keus tussen verschillende bosgebieden. Het voormalige eiland Schokland is ook heel bijzonder en we geven je nog wat andere extra tips. Verblijf je voor korte of langere tijd in deze streek, maak dan gebruik van de vele wandelmogelijkheden die wij hieronder voor je op een rijtje hebben gezet. Ontdek de Noordoostpolder!

9,1 Schokland © Luuk Gijselhart.JPG

Schokland © Luuk Gijselhart

Het Zuiderzeepad

Er loopt geen LAW in zijn geheel door de Noordoostpolder, maar een deel van het Zuiderzeepad gaat wel om de noord- en oostkant om de polder heen. Want met het Zuiderzeepad kun je om het hele IJsselmeer heen lopen, en de Noordoostpolder is immers een deel van de voormalige Zuiderzee. Het gaat om de etappes 17 t/m 20, in totaal ruim 70 km lang en in beide richtingen wit-rood gemarkeerd.

Minikaartje-Zuiderzeepad

De ligging van het Zuiderzeepad © Wandelnet

Als je in het zuidoosten van de polder begint, kom je vanaf Genemuiden eerst langs het Zwarte Meer. Vervolgens loop je een rondje door het Waterloopbos, in eigendom van Natuurmonumenten. Het Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos en van Bangkok. 

Het Waterloopbos © Dick Luijendijk

Het Waterloopbos © Dick Luijendijk

Vervolgens loop je verder langs het Vollenhovemeer naar Blokzijl, wat aan de rand van de kop van Overijssel ligt. De route gaat dan ook verder door de Weerribben, door Ossenzijl, langs het natuurgebied de Rottige Meenthe en door de polder naar Echtenerbrug. Langs het Tsjeukemeer en dan loop je bij Lemmer de polder weer uit.

Onlangs is er een vernieuwde gids verschenen!

Bestel de nieuwe gids

Etappes van andere LAW's

Keek je naar Dwars door de Lage Landen? Arnout, Philippe en Ruben wandelden het Diagonaalpad. Dat bestaat uit drie Lange-Afstand-Wandelpaden: het Friese Woudenpad, Pionierspad en Floris V-pad. In aflevering drie wandelden ze op het Pionierspad. Etappe 3, 4 en 5 (gedeeltelijk) van het Pionierspad lopen door de Noordoostpolder, van Vollenhove tot de Ketelbrug, zo'n kleine 40 km.

Vanaf het Vollenhovekanaal loop je het Waterloopbos in en loop je daar hetzelfde rondje als bij het Zuiderzeepad. Dan door het Voorsterbos, een ander bos van Natuurnonumenten. De dikke bomen van het Voorsterbos geven je het idee dat je door een eeuwenoud bos loopt. Dit bos behoort wel tot één van de oudste bossen van de Noordoostpolder, maar het is in 1944 aangeplant. Door de rijke keileemgrond groeien de bomen als kool en dat maakt dat het bos er ouder uitziet dan het is. Het bos is aangeplant als productiebos maar sinds het in 1997 in beheer is van Natuurmonumenten wordt het omgevormd tot een meer natuurlijk bos. Etappe 4 loopt in zijn geheel door het open polderlandschap en met etappe 5 loop je de polder weer uit.

pionierspad-dagwandeling-a

Wandelen op het Pionierspad © Wandelnet

Het Pionierspad heeft verder nog twee dagwandelingen: dagwandeling A, die het Waterloop- en Voorsterbos combineert (18,6 km) en dagwandeling B langs de 'kust' van het voormalige eiland Schokland (11,2 km). Op dit Unesco Werelderfgoed zijn sporen van menselijk leven gevonden van wel 10.000 jaar oud. Het Flevo-landschap beheert hier natte graslanden en het Schokkerbos.

Natuurwandelingen

De bovengenoemde bossen het Voorsterbos en het Waterloopbos worden ook gecombineerd in een wandeling van Roots van 14,4 km (niet gemarkeerd). Het startpunt van deze wandeling ligt in Kraggenburg. Als je alleen even door het Waterloopbos wilt wandelen, kun je het Natuurommetje van Roots gebruiken (2,7 km).

Op Schokland ligt ook een Natuurommetje van Roots, maar dan van 6,0 km; het startpunt ligt bij het bezoekerscentrum. Bij deze wandeling stuit je onder meer op mysterieus verspreid liggende keien in het bos.

Dan hebben we het bos in het noorden van de Noordoostpolder nog niet genoemd: het Kuinderbos. Dit bos is niet alleen het oudste bos in Flevoland, het is ook een van de grootste bossen in deze provincie. Minder dan een mensenleven terug kolkte hier nog de Zuiderzee, nu is het in alle jaargetijden een heerlijk wandelbos. Compleet met libellenreservaat en zeeroversnest. Roots heeft hier een rondwandeling uitgezet van 13,9 km, waarbij je ook langs de Kuinderplas komt. Het Boswachterspad van Staatsbosbeheer van 2,8 km ligt alleen in het oosten van het Kuinderbos.

Nog wat extra's

Naast de wandelingen die op de website van Wandelnet gevonden kunnen worden, zijn er nog wat andere opties. Bijvoorbeeld een stadswandeling Emmeloord. Rond de stad ligt een gordel van mooie groenstroken, parken en bossen. De Wandelzoekpagina biedt de Groene wissel 679 Emmeloord van 8 km (gratis voor abonnees; tegen kleine vergoeding voor anderen). Via RouteYou vind je bovendien verschillende wandelingen in en om de stad. Ga je liever met een gids op pad, dan kan je als groep terecht bij stadsgids Evert de Graaff.

Tenslotte: het laatst gebouwde dorp, Nagele, is stedenbouwkundig bijzonder. Het is ontworpen door grote architecten als Cornelis van Eesteren, Aldo van Eyck, Gerrit Rietveld en tuinarchitecte Mien Ruys. Alle huizen hebben platte daken en twee woonlagen. Museum Nagele geeft een mooi beeld van de ontwikkelingen. Eén van de huizen, Huis Polman, is te bezoeken; het is nog helemaal in de stijl van de jaren vijftig ingericht. Aansluitend maak je natuurlijk een rondwandeling om een extra beeld te krijgen van dit bijzondere dorp: Erfgoedwandeling door Nagele (6,5 km).

Polman Huis - Nagele © Ernst Koningsveld

Het interieur van Huis Polman © Ernst Koningsveld

Ontdek de Noordoostpolder!

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?