Ontdek het Stormpad Breeveen: een resultaat van een valwind

Ontdek het Stormpad Breeveen: een resultaat van een valwind

20 juni 2024 - Lea van Someren

Maanden zat ik thuis gevangen door een blessure. Na het interview met boswachter Alex van Utrechts Landschap ga ik er vandaag eindelijk weer eens op uit om het Stormpad Breeveen te bekijken en om mijn foto toe te voegen aan de time-laps. Tijdens etappe 4 van het Utrechtpad kom je hier ook langs, ik kort deze etappe in en maak een fijne rondwandeling van ongeveer acht kilometer.  

Stormpad Breeveen.jpeg

Stormpad © Lea van Someren 

Valwind

Ik parkeer de auto aan het begin van de Utrechtse Baan in Leersum en pik al snel de geel-rode markeringen op van het Utrechtpad. Bijna drie jaar geleden, op 18 juni 2021, werd Leersum getroffen door een razende valwind. Deze maaide alleen al van het Utrechts Landschap een bosgebied van 16 ha plat. Zo’n 2,5 km aan wandelpaden werd bedolven onder de omgewaaide bomen. Nog steeds is de enorme mikado herkenbaar tussen het frisse jonge groen. Het Utrechts Landschap koos ervoor het bos te laten zoals het was en er een pad overhéén te bouwen, genaamd Stormpad Breeveen. Zo kunnen wandelaars ervaren hoe het bos zich herstelt na de storm. 

Aan het begin van het verhoogde pad is een hoekje waar de wandelaar wordt uitgenodigd een foto te nemen en deze te delen met Utrechts Landschap. Ik neem een foto en volg de instructies op zodat mijn kiekje wordt toegevoegd aan de time-lapse.

IMG_4130

Stormpad fotopunt © Lea van Someren 

Leersumse plassen

De ravage van de valwind wordt geleidelijk minder. Het gebied is afwisselend en licht glooiend. Soms zijn er korte kleine klimmetjes en dan laat mijn blessure weten dat ik er nog niet helemaal ben. Het pad meandert door het bos en om de Leersumse Plassen. Deze plassen samen met het Leersumse Veld zijn afgeschermd in verband met grazers. Ik zie ze niet, waarschijnlijk door het hoge water. Op enkele punten zijn er hekjes met een katrolgewicht. Zoiets heb ik nog nooit eerder ergens gezien. Overigers lijken de Leersumse Plassen nu meer een mangrovebos. Op sommige punten komt het water zelfs tot aan het pad.

IMG_4157

Leersumse Veld © Lea van Someren 


Even verderop staat het Leersumse Veld vol in bloei. Vooral de rode gloed van de veldzuring is prachtig. En dan bereik ik al snel weer de Utrechtse Baan en wandel ik terug naar de auto.

Ik snap nu dat Boswachter Alex trots is op haar Stormpad.

Bekijk wandeling 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?