5x wandelen in de zomer

5x wandelen in de zomer

27 juni 2024 - Marleen Lekkerkerk

Het is zomer! Een heerlijk seizoen om te wandelen. De zomer in Nederland kent meestal goed wandelweer en de natuur groeit en bloeit. Wandelnet geeft je ook deze zomer weer vijf tips voor een extra fijne wandeling.

In_de_duinen.JPG

In de duinen © Judith van Bilsen

1. NS-wandeling Duinen van Zoutelande

Deze wandeling brengt je naar de zonnige zuidrand van het Zeeuwse (schier)eiland Walcheren. Je loopt van station Vlissingen via Zoutelande (13 km) naar Westkapelle (19 km) en rijdt met de bus terug. Als je aankomt op station Vlissingen ben je meteen al bij de kust en loop je verder over het strand en door de duinen. Dit betekent dat je af en toe steile paadjes zult beklimmen en afdalen, met prachtige uitzichten op de Westerschelde waar imposante zeeschepen voorbijvaren op weg naar de haven van Antwerpen. Voordat je in Westkapelle komt, loop je langs de Westkapelsche Kreek, die ontstaan is door een bombardement waarmee in 1944 Walcheren onder water kwam te staan.

Tip: omdat Vlissingen voor veel mensen een eind reizen is, kun je in Zoutelande overnachten en er een 2-daagse van maken.

  • Lengte: 13 of 19 km
  • Start- en eindpunt: station Vlissingen - bushalte in Zoutelande of Westkapelle
  • Type wandeling: NS-wandeling
  • Markering: wit-rood van het Nederlands Kustpad deel 1

Bekijk NS-wandeling Duinen van Zoutelande

Zoutelande, duin Westkapelle, Ad Snelderwaard uitsnede2

De Duinen van Zoutelande © Ad Snelderwaard

2. Rondwandeling eiland Marken

Als je in de zomer het echte eilandgevoel wilt ervaren, kun je behalve naar de Waddeneilanden, naar het eiland Marken, dat in de zuidwestelijke hoek van het IJsselmeer ligt. Vanuit Volendam vaar je in een half uur naar de haven van Marken. Daarvandaan loop je met deze rondwandeling van het Zuiderzeepad langs de houten huisjes in de Havenbuurt en verder langs de buitenrand van het eiland. Op de oostpunt van het eiland kom je langs de vuurtoren, waarvan het lichtwachtershuis nog steeds wordt bewoond.

  • Lengte: 6 km
  • Start- en eindpunt: de haven van Marken
  • Type wandeling: Rondwandeling
  • Markering: wit-rood van het Zuiderzeepad

Bekijk rondwandeling Marken

Marken

De vuurtoren van Marken met lichtwachtershuis © Paul Crijns

3. Natuurwandeling Weerribben - Wieden

Niet voor niets is de ondertitel van deze Roots-wandeling 'Struinen door waterland', want er is volop water te zien tijdens deze wandeling. Je wandelt langs moerasbossen en velden vol met riet, die alleen kunnen bestaan dankzij al dit water. Het gebied is ontstaan door de turfwinning. Nadat de blokken turf gestoken waren, werden ze te drogen gelegd op de zogenaamde 'ribben', stroken land tussen de uitgestoken trek- of petgaten. In de Weerribben zijn deze ribben beter in stand gebleven dan in de naastgelegen Wieden, waar de ribben vaker doorgebroken zijn en zo grote plassen zijn ontstaan.

  • Lengte: 12,9 km
  • Start- en eindpunt: parkeerplaats Buitencentrum Weerribben, Ossenzijl
  • Type wandeling: Roots Natuurwandeling
  • Markering: geen (download gpx of gebruik de Wandelnet-app)

Bekijk natuurwandeling Weerribben-Wieden

Weerribben © Gertjan van Noord

Veel natuur in de Weerribben © Gertjan van Noord 

4. Bloeiende hooilanden

Als je start op de Grebbeberg, keer je de uiterwaarden van de Nederrijn de rug toe en loop je naar het noorden langs het Valleikanaal. Daarmee bereik je de Binnenveldse Hooilanden, ooit het meest bloem- en vlinderrijke gebied van Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog viel het ten prooi aan modernisering van de landbouw waardoor er niet veel meer dan grasland overbleef en het leven langzaam verdween. Maar de afgelopen jaren is er een herstelproject uitgevoerd, waardoor tientallen soorten bloemen, kruiden, insecten, vissen en weidevogels terugkeerden in het gebied. Het herstel is zo spectaculair dat 'Vroege Vogels' er een speciale documentaire aan heeft gewijd: "Hooiland". Via dekzandruggen loop je door naar Bennekom (inkorting route) of Ede.

  • Afstand: 13,8 km
  • Start- en eindpunt: Grebbeberg (Rhenen) - Ede
  • Type wandeling: Lange-Afstand-Wandelpad
  • Markering: wit-rood van het Trekvogelpad (Nivon)

Bekijk Trekvogelpad etappe 14

echte koekoeksbloem © Gertjan van Noord

Echte koekoeksbloemen komen in natte hooilanden voor © Gertjan van Noord 

5. Door Brabantse bossen

Als je in de zomerzon liever de schaduw van het bos opzoekt, zit je goed bij deze etappe van het Grenslandpad. Je loopt van begin tot eind door dichte bossen: Sint Annabos, het Nieuwbos, Prinsenbosch en de Chaamse bossen die samen het Ulvenhoutse bos vormen. Vlakbij Alphen kom je door het dagrecreatieterrein 't Zand met een waterplas en dennenbossen.

Start- en eindpunt: N639 (Chaamseweg) - Alphen
Lengte:  20,6 km
Type wandeling: Lange-Afstand-Wandelpad
Markering:
wit-rood van het Grenslandpad

Bekijk Grenslandpad etappe 11

Grenslandpad_etappe_11

Beukenlaan in een Brabants bos © Ad Snelderwaard

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?