Ode aan de veerpont (deel 1)

Ode aan de veerpont (deel 1)

4 juli 2024 - Lea van Someren

Heb jij al eens gekeken op de website veerponten.nl? Je zult versteld staan van het aantal fiets- en voetveren dat ons land rijk is. Op onze paden kom je met grote regelmaat pontjes tegen die zorgen voor een heerlijke afwisseling in je wandeling. Voor de zomermaanden delen we graag een aantal wandeltips waarbij je een oversteek met een pontje maakt. Voor elke provincie hebben we een bijzondere oversteek uitgezocht. Laat je verrassen door de charme van onze veerponten en ontdek Nederland op een unieke manier!

veer Millingen aan de Rijn.JPG

Pont Millingen © Luuk Gijselhart 

Op de veerpont kun je genieten van de wind in je haren, luisteren naar het rustgevende geklots van het water en andere wandelaars ontmoeten en verhalen uitwisselen voordat je weer op pad gaat. Wist je dat de veerman van het pontje bij Millingen zelfs regelmatig ziet hoe de liefde ontluikt? 

Gelderland 

varik veerponten.nlVeerpont Varik © Veerponten.nl

De rivieren dwars door deze provincie bieden tal van leuke oversteekplaatsen voor ons wandelaars. Nu een rondwandeling met Flipje in de Betuwe en ga eens zien hoe het fruit rijpt. De pont bij Varik brengt je naar de overkant.

Bekijk wandeling



Overijssel

varsen veerponten.nlVeerpont Varsen © Veerponten.nl

Een rondwandeling vanaf het gezellige Overijsselse plaatsje Ommen langs de oever van de Overijsselse Vecht. Het elektrische pontje bij Varsen-Vilsteren bedien je zelf. Deze route is gemaakt met behulp van de Routeplanner.

Bekijk wandeling



Flevoland

biddinghuizen veerponten.nlVeerpont Biddinghuizen © Veerponten.nl

In Flevoland vinden we alleen maar veerpontjes langs de randmeren. Een rondwandeling vanaf Elburg met een oversteek vanaf Biddinghuizen naar Nunspeet. Naar eigen wens natuurlijk in te korten door in Nunspeet de trein naar Elburg te pakken.

Bekijk wandeling 


Friesland

terherne veerponten.nlVeerpont Terherne © Veerponten.nl

Logisch dat deze provincie behoorlijk wat oversteekplaatsen kent. Halverwege etappe 11 van het Groot-Frieslandpad ligt het dorpje Terherne, bekend om De Kameleon. Maak hier even pauze en ga met het pontje even heen en weer.

Bekijk wandeling



Groningen

noordlaren osdijk veerponten.nlVeerpont Noordlaren Osdijk © Veerponten.nl

Onder de rook van de stad Groningen ligt Noordlaren. Een elektrisch zelfbedienend veerpontje brengt je over het Drentse Diep met een rondwandeling om het Zuidlaardermeer.

Bekijk wandeling



Limburg

beesel veerponten.nlVeerpont Beesel © Veerponten.nl

Met de Maas als rode draad van zuid naar noord vind je ook een deze provincie aardig wat oversteekplaatsen. Wat dacht je van een rondje Beesel-Kessel?

Bekijk wandeling






Op het eind nog wel één tip. Controleer de dag ervoor (of de dag zelf) nog even op veerponten.nl of de pont vaart. Hoogwater, technische mankementen, er kan altijd een reden zijn dat de oversteek die dag niet mogelijk is. Veel wandelplezier.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?