6x bijzondere bankjes onderweg (deel 3)

6x bijzondere bankjes onderweg (deel 3)

9 juli 2024 - Ernst Koningsveld

Bankjes langs de weg nodigen wandelaars uit om even te pauzeren. Rust even uit, neem een slokje, een hapje. Geniet van het prachtige uitzicht, de inspirerende omgeving of een onverwachte ontmoeting. Het kan allemaal. Vorig jaar augustus hebben we al twee keer een serie bankjes laten zien. Deze keer volgen hier weer nieuwe exemplaren.

Bankjes deel 3 - Kuinderbos © Ernst Koningsveld.jpg

Bankje in het Kuinderbos © Ernst Koningsveld

Bovenstaande foto deed me even twijfelen: is het gat bedoeld waarvoor het lijkt te zijn gemaakt? Nee natuurlijk. Het is om een boom de ruimte te geven om er doorheen te groeien; hier moet die nog geplant worden, elders staan een paar van zulke bankjes met boom. Zo kan je op je wandelingen van alles tegenkomen aan bijzondere bankjes. Ik heb weer een mooie selectie voor je gemaakt.

1. ‘Tap’ je bankje

In Kampen staan door de stad heen bankjes die deel uitmaken van het project ‘Tap je Bankje’. Op de bankjes staat een tekst. Op het bankje op onderstaande foto staat: ‘Rust! Rust kan u redden. Meester van der Wal’. Op de bank zit ook een plaatje met een QR-code. Als je die met je telefoon uitleest, hoor je een verhaal. Met etappe 15 van het Zuiderzeepad kom je verschillende van deze bankjes tegen.

Bankje Rust - aan het Graafschap in Kampen © Ernst Koningsveld

'Tap je Bankje' aan 't Graafschap in Kampen © Ernst Koningsveld

2. Mozaïekbanken

In meerdere plaatsen in Nederland vind je mozaïekbanken, betonnen banken met afbeeldingen die met kunststof of glazen mozaïeksteentjes zijn bekleed. Elke bank is uniek. De bank op de foto staat in Ruinerwold. Ruinerwold ligt aan het Maarten van Rossumpad, etappe 22.

Mozaiekbankje Ruinerworld © Ruinerwold Info

Mozaïekbank in Ruinerwold © Ruinerwold Info

3. Lange bank langs het Almelose Kanaal

Langs een weinig gebruikte weg trof ik deze meterslange bank aan. Zou die wel eens vol met wandelaars zitten? Dat vraag je je dan af. Gastvrij is het in elk geval wel. Je komt er langs op NS-wandeling Overijsselse Buitenplaatsen.

Weteringkade thv 43 Zwolle langs Almelose Kanaal © Ernst Koningsveld

Weteringkade Zwolle, t.h.v. nummer 43, langs Almelose Kanaal © Ernst Koningsveld

4. Het kan nog veel langer

In IJburg kom je op de onlangs vernieuwde etappe 7 van het Zuiderzeepad langs deze bank aan de Bert Haanstrakade. Hoe lang zou die zijn? Als je het nameet blijkt deze 100 meter lang. De bank heet 'Space to take Place'. Het is een geschenk voor de relaties van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederlandse ambassadeurs in meer dan honderd landen gaven aan duizend buitenlandse relaties middels een 'Akte van Schenking' één-duizendste deel van deze bank cadeau. Volgens de ontwerpster, Claudia Linders, is deze plek op IJburg representatief voor toekomstig en vernieuwend Nederland.

Bank op Bert Haanstrakade, IJburg © Ernst Koningsveld

Bank 'Space to take Place' op de Bert Haanstrakade, IJburg © Ernst Koningsveld

5. Niet echt een bankje…

Aan het Friese Woudenpad in Wilhelminaoord kom je deze tegen. Toegegeven, het is geen bankje maar een stoel, met een luie rugleuning. Voor de alleen lopende wandelaar biedt die toch wel een plek om even uit te rusten. En iemand heeft er zijn best voor gedaan die te maken.

Stoel aan het Friese Woudenpad in Wilhelminaoord © Henk Pots

Stoel aan het Friese Woudenpad in Wilhelminaoord © Henk Pots

6. De natuur ziet het ook wel zitten

Op mijn rondwandeling door het prachtige Kuinderbos in de Noordoostpolder kwam ik deze bank tegen. Zo te zien is die al lang niet gebruikt door wandelaars, maar wel volop door de natuur: paddenstoelen doen zich tegoed aan de bank.

Bankje nabij natuurkampeerterrein De Veenkuil © Ernst Koningsveld

Bankje nabij natuurkampeerterrein De Veenkuil © Ernst Koningsveld

Dank je voor jouw bankje

Naast het paddenstoelenbankje staat een bord waarop Staatsbosbeheer de lezer uitnodigt om te ‘herdenken door het bos een bank te schenken’. Dat is natuurlijk een prachtig idee. Ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis iets in de natuur aan de medemens te geven. Op mijn wandelingen kwam ik al banken tegen die herinneren aan een huwelijksjubileum, een bijzondere verjaardag, bedrijfsjubileum, herstel na een ernstige ziekte of ter nagedachtenis aan een dierbare overledene. Veel terreinbeheerders staan open voor zo’n schenking.

Brandweerbank Oegstgeest © Ernst Koningsveld

Een heel luxe gedenkbank, helaas niet aan een wandelroute © Ernst Koningsveld

Welk bijzondere bankje kwam jij tegen?

We bedanken allen die wandelaars of fietsers een fijn bankje op de route bieden. Heb jij een foto van een leuk bankje dat je tijdens een wandeling tegenkwam? Mail de foto, de locatie van het bankje en je verhaal naar Ernst. o.v.v. 'bankje gevonden'. Wie weet plaatsen we jouw verhaal in een volgende blog op onze website.

 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?