Tweedaagse wandeling over het Drenthepad van Ruinen naar Diever
Met het Drenthepad begon eigenlijk het wandelen over lange afstanden in Nederland, want dit is het oudste Streekpad van Nederland. Het ruim 340 kilometer lange pad bestaat sinds 1975 en viert volgend jaar het 50-jarig jubileum. De route heeft een rondlopende vorm, is zowel rechtsom als linksom te lopen, en leidt je door de mooiste streken van de provincie Drenthe. Ik liep etappe 2 en 3 van Ruinen naar Diever (totaal 31 km) met een overnachting in het Nivon Natuurvriendenhuis 'Het Hunehuis'.
Het Hunehuis © Marleen Lekkerkerk
Dag 1: Van Ruinen naar de Havelterberg
Lengte: 16,6 kilometer
Start- en eindpunt: Ruinen - Havelterberg
Markering: geel-rood van Drenthepad etappe 2
Mijn meerdaagse wandeltocht begint in het gezellige brinkdorp Ruinen, waar de bus mij afzet (lijn 32 Hoogeveen - Meppel). Vanuit het dorp loop je midden over de Groote Esch met akkerbouw aan beide zijden van het pad. Ik kijk nu nog over de mais heen, maar in september zal dit manshoog staan. Verderop staan er volop bloemen tussen het graan, waaronder vogelwikke en grote plekken met gele ganzenbloem.
Een graanveld met vogelwikke en gele ganzenbloem © Marleen Lekkerkerk
Het open gebied gaat over in het bos wat bij het grote Dwingelderveld hoort. Middenin dat bos ligt het Theehuis Anserdennen. In de graslanden die bij het Nationaal Park horen (in beheer bij Natuurmonumenten), staat volop jacobskruiskruid. Het vee laat deze plant staan omdat het giftig is (in grote hoeveelheden). Als het is gedroogd herkennen de dieren het echter niet meer, dus het maaisel is niet geschikt als veevoer. De bloemen zijn echter wel heel belangrijk voor insecten.
In het agrarisch gebied staan er geen bloemen tussen het gras, maar gelukkig wel in de slootkanten, zoals de witbloeiende watereppe en spirea. Als ik linksaf sla naar de Madeweg, blijft de sloot doorlopen en is er als verbinding een faunatunnel onder de weg door gemaakt. Verderop kom ik in het bos van Landgoed Rheebruggen, dat beheerd wordt door Het Drentse Landschap. Hier worden Limousin-koeien ingezet voor het natuurbeheer. Na het oversteken van zowel de Oude Vaart als de Drentse Hoofdvaart, bereik ik het dorp Uffelte, waar het zo rustig is dat het wel siëstatijd in Spanje lijkt.
Lakenvelder koeien in Uffelte © Marleen Lekkerkerk
Overnachting in het Hunehuis
Nog een kleine twee uur wandelen vanaf Uffelte ligt bovenop de Havelterberg, die deel uitmaakt van het Holtingerveld, het Hunehuis, een van de Natuurvriendenhuizen van Nivon. Deze huizen zijn als het ware doe-het-zelf hotels: je hebt je eigen kamer, maar deelt het sanitair, een grote gezamenlijke keuken (zelf etenswaren meebrengen) en verschillende ruimten waar je alleen of met anderen kunt zitten.
Ik ben al bekend met andere Nivon-huizen, dus als ik weet waar mijn kamer is en waar ik de gemeenschappelijke ruimten kan vinden, dan ben ik voldoende geïnformeerd. Als je nog nooit in een Nivon-huis bent geweest, kun je een uitgebreidere uitleg krijgen van de vrijwillige huiswacht hoe alles in z'n werk gaat.
Uitzicht vanuit het Hunehuis © Marleen Lekkerkerk
Het Hunehuis ligt niet alleen aan het Drenthepad, maar ook aan het Maarten van Rossumpad (etappe 23), en ook zonder vaste route kun je bijvoorbeeld 's avonds even de hei oplopen, dus volop mogelijkheden om te wandelen! Een leuke bestemming zijn de twee grote hunebedden die vlakbij liggen (vanuit het huis even naar beneden, linksaf en zandweg volgen). Als je het Drenthepad loopt, kom je er niet langs; met het Maarten van Rossumpad wel.
Bord Drenthepad bij het Hunehuis © Marleen Lekkerkerk
Dag 2: Van de Havelterberg naar Diever
Lengte: 14,4 kilometer
Start- en eindpunt: Havelterberg - Diever
Markering: geel-rood van Drenthepad etappe 3
De volgende ochtend loop ik vanuit het huis het open heidegebied van het Holtingerveld op. Bij de plas 'Meeuwenkolonie' staat een bankje op een mooie plek voor een eerste pauze. Door een klaphek betreed ik het Westerzand, waar grasklokjes bloeien en vlinders vliegen in allerlei soorten. Een paar raven zit hoog in de bomen krassende geluiden te maken. Als ze wegvliegen zie ik duidelijk hun wigvormige staarten. Wat nu een waterplas in het bos is, het 'Brandeveen', was vroeger een put waar turf werd gestoken, wat via het Turfvaartje werd afgevoerd. Met de alternatieve route (zie markering) kom je er vlak langs. Het is een smal paadje, maar veel mooier dan de oorspronkelijke route.
Het Brandeveen © Marleen Lekkerkerk
Aan het eind van de plas pik ik de eigenlijke route weer op en loop nog een laatste stuk door het bos. De laatste kilometers gaan afwisselend over graskaden met bomen erlangs en kleine asfaltweggetjes. Dan loop ik Diever binnen, net als Ruinen een gezellig brinkdorp, met in het centrum de grote Sint-Pancratiuskerk. Aan de Hoofdstraat vind ik de bushalte. Lijn 20 brengt je naar Steenwijk of Assen (via Dieverbrug, waar je kunt overstappen op de bus naar Beilen of Meppel).