Donateur in de spotlight: Evert Aldewereld

Donateur in de spotlight: Evert Aldewereld

18 juli 2024 - Ernst Koningsveld

Soms zijn ze herkenbaar aan de wit-rode wandelpin op hun rugzak of jas. Het zijn er ruim 11.000: donateurs/ambassadeurs van Wandelnet. Wie zijn het, wat doen ze en wat zijn hun wandelmotieven? Je kunt het lezen in deze rubriek: Donateur in de spotlight. In dit artikel lees je over Evert Aldewereld, sinds kort donateur van Wandelnet.

Evert ZtotZ Zeewolde © Evert Aldewereld.jpg

© Evert Aldewereld

Kun je je kort voorstellen?

“Ik ben 51 jaar en werk als vertrouwenspersoon bij de politie. Mijn ouders wandelden al veel, en vanaf mijn elfde ben ik met mijn moeder gaan trainen voor de Apeldoornse Vierdaagse. Die liep ik rond die leeftijd; net als iedereen liep ik toen 30 km per dag. Dat maakte dat ik de smaak te pakken kreeg. Toen ik wat ouder was, begon ik ook lange dagtochten te lopen. Ik liep twee keer de Kennedymars (80 km aan één stuk). Komende zomer loop ik de Dutch Mountain Trail, 100 km over de zeven bergtoppen (nou, zeg maar flinke heuvels) van Limburg. Regelmatig wandel ik etappes van Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden.”

Wat heb je met wandelen?

“Als je wandelt kom je tot rust, terwijl je beweegt. Beide zijn heel goed voor je. En dan is wandelen ook nog eens leuk. Het inspireert me, vooral door de verrassingen en het ontdekken van nieuwe plekken: ontmoetingen, mooie landschappen en ook wel eens lelijke en veel kleine dingen waar je zo makkelijk aan voorbijloopt. Ik wandel zowel alleen als met anderen, en die afwisseling vind ik fijn.

Een jaar of tien geleden begon ik klachten te krijgen tijdens en na het lopen. Ik werd geholpen door de ChiWalking-techniek die je bewust maakt van hoe je loopt. Mij hielp het enorm. Met die ervaring besloot ik ook anderen te willen helpen en werd gediplomeerd ChiWalking instructeur. Ik doe dat in mijn vrije tijd naast mijn werk, zowel met individuen als met groepen. Ook laat ik in workshops mensen ervaren hoe het is om blootsvoets te wandelen.”

 Voetenpad in Hilversum © Evert Aldewegen

Voetenpad in Hilversum © Evert Aldewereld

Hoe kwam Wandelnet op je pad?

“Ik kende Wandelnet al van de routes, de app en de website; daar zocht ik etappes van Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden. Ik loop bij voorkeur aan de hand van de markeringen. Op die manier moet je wel alert blijven en zie en ervaar je meer dan wanneer je steeds maar op een scherm moet kijken. Ik zag het interview met Margot IJssel de Schepper en heb me direct aangemeld als donateur. Mijn enthousiasme toen ik donateur werd is jullie opgevallen, en nu loop ik hier in Utrecht met jou, Ernst.”

Waarom steun je Wandelnet?

“Tot ik het artikel van Margot las, wist ik gewoon niet dat je donateur kon worden. Al die markeringen en wat Wandelnet allemaal nog meer doet is zo behulpzaam. Bijvoorbeeld de website, zo informatief en positief. Dat werk wil ik graag helpen door het financieel te steunen. Vanuit dezelfde motivatie als waarom ik anderen help een betere wandeltechniek eigen te maken.”

Evert vroege ochtend wandeling © Evert Aldewereld

Een vroege ochtendwandeling © Evert Aldewereld

Heb je nog een wandeltip?

“Ja, zeker! Sta eens stil tijdens een wandeling. Kijk om je heen, luister, ruik, voel. Zo beleef je jouw wandeling veel intensiever. De wandeling is geen doel op zich, en het moet ook geen prestatietocht worden. Hoewel ik dat ook zelf wel heb gedaan, heel soms nog doe.”

Ook donateur worden?

Ben jij geïnspireerd geraakt door het verhaal van Evert en heb je ook hart voor wandelen?

Word donateur

Ben jij donateur van Wandelnet en mogen we jou benaderen voor een interview? Stuur dan een e-mail naar Ernst Koningsveld, webredactie Wandelnet.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?