6x mooie wandelingen op de Wadden

6x mooie wandelingen op de Wadden

25 juli 2024 - Lea van Someren

Het is zomer: tijd voor een mooie wandeling op een van de Waddeneilanden. Met het Streekpad WaddenWandelen ontdek je zes unieke Waddeneilanden. De hoofdroute van dit pad is 276 kilometer lang en bestaat uit zes wandellussen die beginnen en eindigen bij de veerboot. Heb je geen tijd voor het hele Streekpad? Geen probleem! Samen met de padwerkgroep hebben we op elk eiland een bijzondere wandeling geselecteerd. Ontdek het Werelderfgoed Waddenzee!

Streekpad_WaddenWandelen_etappe_Borkum_2.jpg

Schapen op dijk Oost-Borkum © Ad Snelderwaard

Een wandeling in juli of augustus is een goed idee, want volgens de padwerkgroep kom je zelfs in het hoogseizoen maar weinig mensen op de paden tegen. De vrijwilligers zijn het er unaniem over eens dat elk eiland een uniek karakter heeft, wat elke wandeling tot een bijzondere ervaring maakt. Of je nu geniet van de uitgestrekte zandstranden, de diverse flora en fauna, of de rustige dorpjes, elk eiland biedt iets speciaals.

1. Terschelling

Op Terschelling komen alle bijzondere elementen van de Wadden samen. "Vraag een kind een eiland te tekenen en dan zal het Terschelling tekenen: een bootje, een haven, een vuurtoren, duinen, een huisje en zwaaiende mensen", aldus Gerrit Knop, de trotse vrijwilliger. "Zelfs tijdens het drukke festival Oerol, waar mensen op een kluitje rondhangen, wandel je door de duinen en komen je uren geen mens tegen".

  • Lengte: 10,7 km
  • Start- en eindpunt: West-Terschelling haven - Mids 
  • Markering: geel-rood van Streekpad WaddenWandelen

Bekijk wandeling

Streekpad_WaddenWandelen_etappe_Terschelling_3

Bomen scheef geblazen door de wind © Ad Snelderwaard

2. Vlieland

Ook op Vlieland geen auto’s. "Je vindt hier veel afwisseling in landschap en flora op een klein oppervlak", zegt Erik Hammers, onze vrijwilliger ter plaatse. "In het uiterste westen van de route rond de Kroon's polders is de afwisseling van flora door het zoete, brakke en zoute water bijzonder".

  • Lengte: 14,8 km
  • Start- en eindpunt: Veerhaven - Pad van Twintig
  • Markering: geel-rood van Streekpad WaddenWandelen

Bekijk wandeling  

Streekpad_WaddenWandelen_etappe_Vlieland_1

Kroon's polders © Ad Snelderwaard

3. Texel

Texel is het grootse eiland van de Wadden met wandelingen voor elk wat wils. "Op deze route kom je een diversiteit van natuurgebieden tegen. Je wandelt door bos, heide, langs duinen en strand. Ook kun je onderweg paarden, runderen en vogels spotten. Elke route heeft zijn charme", laat vrijwilliger Tiny Poland weten. "Maar als ik er dan toch een moet noemen, dan misschien toch langs de Mokbaai. Daar vind je de grote afwisseling".

  • Lengte: 21,5 km
  • Start- en eindpunt: 't Horntje - De Koog
  • Markering: geel-rood van Streekpad WaddenWandelen

Bekijk wandeling

Duinengebied Texel

Open duingebied © Ad Snelderwaard

4. Ameland

Dit langgerekte eiland heeft vier mooie historische dorpjes, maar ook hier is de natuur het ‘selling point’. "Er is zoveel moois te zien", aldus vrijwilliger Anneke de Witte, "maar ga vooral naar het fascinerende en ruige natuurgebied het Oerd en beklim de hoogste duin van het eiland de 'Oerdblinkert'. Vanaf deze plek heb je een fantastisch uitzicht over duinen, de kwelders van de Waddenzee en de Noordzee. Je geniet!"

  • Lengte: 21 km
  • Start- en eindpunt: Strandhotel Buren aan Zee - Nes, veerdam
  • Markering: geel-rood van Streekpad WaddenWandelen

Bekijk wandeling

Streekpad_WaddenWandelen_etappe_Ameland_3

Baken van Oerd © Ad Snelderwaard

5. Schiermonnikoog 

Schier voor de kenners is het kleinste bewoonde Nederlandse eiland. Hier geen auto's. Hier heerst de natuur. "Drink een kopje koffie in hotel de Werf waar de tijd heeft stil gestaan (geen cappuccino maar wel kleedjes op de tafeltjes) en ga genieten van het uitzicht bij laag water", is het advies van Jan Dijkstra, vrijwilliger op Schier.

  • Lengte: 14,7 km
  • Start- en eindpunt: Veerboot - bushalte De Marlijn
  • Markering: geel-rood van Streekpad WaddenWandelen

 Bekijk wandeling 

Streekpad_WaddenWandelen_etappe_Schiermonnikoog_3

Nieuwe duinen achter Noordstrand © Ad Snelderwaard


6. Borkum

Van oudsher kwamen mensen naar dit Duitse eiland om te kuren. "Borkum is het kleinste eiland van alle Waddeneilanden die het Streekpad aandoet. Wanneer je aankomt met de veerboot, kun je met een klein authentiek treintje met houten bankjes naar de stad Borkum reizen. Nostalgie”, vertelt Piet Hooismsa, padcoördinator van Streekpad WaddenWandelen.

  • Lengte: 14,8 km
  • Start- en eindpunt: Station Bismarckstrasse - Grote Seejdyk 
  • Markering: geel-rood van Streekpad WaddenWandelen

Bekijk wandeling

Authentieke trein bij station Borkum-haven © Ad Snelderwaard

Authentieke trein bij station Borkum-haven © Ad Snelderwaard

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?