Ode aan de veerpont (deel 2)

Ode aan de veerpont (deel 2)

12 augustus 2024 - Lea van Someren

Kun je geen genoeg krijgen van wandelingen met pontjes? In juli hadden we al zes wandelingen in verschillende provincies voor je uitgezocht. Nu delen we de andere zes provincies waar je een bijzondere oversteek kunt maken. Pontjes zorgen voor een heerlijke afwisseling tijdens je wandeling en je kunt lekker uitpuffen op het veer en genieten van het landschap. Laat je verrassen door de charme van onze veerponten en ontdek Nederland op een unieke manier!

veer Millingen aan de Rijn.JPG

Pont Millingen ® Luuk Gijselhart 

Op de veerpont kun je genieten van de wind in je haren, luisteren naar het rustgevende geklots van het water en andere wandelaars ontmoeten en verhalen uitwisselen voordat je weer op pad gaat. Wist je dat de veerman van het pontje bij Millingen zelfs regelmatig ziet hoe de liefde ontluikt? 

Noord-Holland

veer Spijkerboor

Veerpont Jan Hop © Luuk Gijselhart

In deze provincie begint het Waterliniepad, een pad dat de geschiedenis vertelt van onze verdediging door waterwerken. Op de etappe van Purmerend naar Krommenie vind je bij Spijkerboor de veerpont Jan Hop. Plan je een wandeling op deze route? Controleer dan vooraf de vaartijden om zeker te zijn van een zorgeloze overtocht. 

Bekijk wandeling



Noord-Brabant

Veerpont Woudrichem - Loevestein (c) Wim Kusee

Veerpont Woudrichem - Loevestein © Wim Kusee

In etappe 18 van het Waterliniepad maak je twee oversteken. Eerst met een motorveerboot van Gorinchem naar Woudrichem. Daar maak je een korte wandeling door de oude stad en bij de haven maak je een oversteek over de afgedamde Maas met een kleine idyllische veerpont. Deze brengt je naar het Middeleeuwse Slot Loevestein, UNESCO Werelderfgoed.

Bekijk wandeling

Utrecht

Voetveer Af en Toe

Veerpont Groot-Ammers © Voetveer Af en Toe

In het groene hart van Nederland ligt een waterrijk gebied. Wandel van Schoonhoven naar Nieuw-Lekkerland langs de Lek over het Floris-V-pad of maak een rondwandeling vanaf Schoonhoven. Neem dan de pont naar Gelkenes en wandel naar Groot-Ammers. Daar kun je in de zomer op zondagen in de haven de pont naar Ammerstol pakken en over de dijk naar Schoonhoven wandelen. 

Bekijk wandeling


Zeeland 

Veerpont Parkpolder-Hansweert © Rondvaartbedrijf De-Atol

Veerpont Perkpolder © Rondvaartbedrijf De-Atol

Wil je wat langer genieten van de pracht van Zeeland? Dan is de variant van het Grenslandpad een uitstekende keuze. De variant is een 119 kilometer lange lus door het oostelijk deel van Zeeuw-Vlaanderen. Kom je van de hoofdroute af of wil je juist verder wandelen op de hoofdroute? In de zomer kun je het pontje tussen Perkpolder en Hansweert nemen. Zo hoef je niet de bus door de Westerschelde te nemen.

Bekijk wandeling

Zuid-Holland

Veerpont Kinderdijk © Veerbedrijf de Visser

Veerpont Kinderdijk © Veerbedrijf de Visser

Een Hollandser landschap dan de molens van Kinderdijk vind je niet. Wandel van Krimpen aan de Lek naar Oostendam of door naar Rijsoord. Een rondwandeling en het veer weer terug naar Krimpen aan de Lek kan natuurlijk ook.

Bekijk wandeling


Drenthe 

veerpontje Haerst

Drenthe is de provincie met weinig pontjes, maar wel een van de populairste wandelprovincies. Er zijn wel diverse kleine trekpontjes. Kies daarom zelf eens voor een van de deze zelfbediening-veerponten via veerponten.nl en maak met behulp van de Routeplanner zelf een wandeling.


Op het eind nog wel één tip. Controleer de dag ervoor (of de dag zelf) nog even op veerponten.nl of de pont vaart. Hoogwater, technische mankementen, er kan altijd een reden zijn dat de oversteek die dag niet mogelijk is. Veel wandelplezier!

Heb je deel 1 van de Ode aan de veerponten al gelezen?

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?