Maïsdoolhof: spannend wandelen voor kids

Maïsdoolhof: spannend wandelen voor kids

18 augustus 2024 - Ernst Koningsveld

Is jouw kroost nog niet klaar voor een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad? Van half augustus tot half oktober zijn er in Nederland tientallen maïsdoolhoven open. Met de maïs die tot wel twee meter hoog staat, zie je niets anders dan het pad waarop je loopt. En dat geldt al helemaal voor kinderen. Een top-uitje met kinderen, waar ze kunnen ervaren dat wandelen erg leuk kan zijn.

In het maisdoolhof © Ernst Koningsveld.jpg

In het maïsdoolhof © Ernst Koningsveld

Wat is een maïsdoolhof?

Een maïsdoolhof is een wandel-labyrint dat de boer in zijn maisveld maakt door een deel van de planten weg te halen, of bij het zaaien al paden vrij te houden. Kinderen kunnen hun weg door het doolhof zoeken. Vaak zijn er onderweg ook kleine opdrachtjes of vragen, om het nog wat leuker te maken. Sommige boeren organiseren er nog wat activiteiten omheen, zoals de mogelijkheid om in een berg maïskorrels te spelen. Of er zijn blaaskussens of ander speeltuig. Soms is er ook een uitkijktoren om over het maïsveld en het doolhof uit te kijken.

Uitkijktoren in maisveld De Meern © Ernst Koningsveld

Uitkijktoren in maisdoolhof De Meern © Ernst Koningsveld

Natuurlijk loop je mee

Als volwassene ga je natuurlijk mee; je wil immers niet dat de kinderen in zo’n doolhof geen uitweg meer zien. Bereid je erop voor dat het modderig kan zijn; voor kinderen is dat juist extra leuk. Laarzen of blote voeten zijn dan een uitkomst. Je kan je voeten of laarzen altijd wel afspoelen na afloop. Een extra setje schone kleding voor de kids kan natuurlijk handig zijn.

Maisdoolhof 2

Modder, een feest in het maïsdoolhof © Ernst Koningsveld

Waar vind je een maïsdoolhof?

Zoals al geschreven zijn er tientallen maisdoolhoven door heel het land. Op internet vind je ze gemakkelijk, met de zoekterm ‘maïsdoolhof’. Op deze pagina vind je een mooie selectie. Vaak vraagt de boer een kleine entreeprijs. Neem vooral contant geld mee, pinnen is lang niet overal mogelijk. Check vooraf de openingstijden.

In mais spelen © Ernst Koningsveld

Soms mag je in een berg maiskorrels spelen © Ernst Koningsveld

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?