Martijn de Groot wandelde de hele Nederlandse kust af

Martijn de Groot wandelde de hele Nederlandse kust af

27 augustus 2024 - Ernst Koningsveld

Als kind kwam Martijn de Groot al graag op het strand. En dat bleef zo, zeker toen hij niet ver van het strand ging wonen. Hij was altijd al gefascineerd door de strandpalen. Door een bijzondere aanleiding ontstond het plan om de hele Nederlandse kust al wandelend te bedwingen. En om alle strandpalen in beeld te brengen. Zijn wandelavontuur resulteerde niet alleen in een uitgebreide fotocollectie, maar ook in een serie van 330 ansichtkaarten en een boek getiteld 'Strandpalen van Nederland'.

Strand met strandpaal © Martijn de Groot.jpg

Strand met strandpaal © Martijn de Groot

Strandpalen

Zo’n honderdtachtig jaar geleden werden ze langs de kust geplaatst: kilometerpalen, vaak ook met palen daartussen op 200 of 250 m uit elkaar. Niet om de lengte van het strand meetbaar te maken, maar juist de breedte. Door afslag of zandafzetting is de breedte van het strand voortdurend aan verandering onderhevig. En die breedte bepaalt of we veilig achter de kust kunnen wonen. Tot 1990 werden deze metingen verricht met behulp van de strandpalen; tegenwoordig zijn satellietmetingen hiervoor goed bruikbaar. Desondanks zijn de strandpalen blijven staan. Eigenlijk is dat maar goed ook, want geen ander land heeft een vergelijkbaar stelsel van houten palen. Het is dus een uniek stukje cultureel erfgoed.

Strandpaal 60 © Martijn de Groot

Strandpaal 60 © Martijn de Groot

De strandpalen werden een soort obsessie

Martijn de Groot bracht als kind zijn vakanties door op Terschelling, waar de stranden breed zijn. En als tiener ging hij ook regelmatig naar Zandvoort. Toen hij vele jaren later nabij Zandvoort kwam te wonen, werden strandwandelingen een heerlijke manier om te ontspannen. Toen hij 65 werd vatte hij het plan op om vrienden voor een feest uit te nodigen met een foto van strandpaal 65. Dit was het begin van het idee om familie en vrienden met hun verjaardag te feliciteren met een foto van de strandpaal met het nummer van leeftijd die behaald werd. Een begin krijgt al gauw een vervolg: Martijn moest en zou alle strandpalen op de foto zetten.

Martijn de Groot bij door mensen opgetuigde strandpaal 72 © Ernst Koningsveld

Martijn de Groot bij door mensen opgetuigde strandpaal 72 © Ernst Koningsveld

Wandelen langs het strand

Het bracht met zich mee dat hij alle strandpalen ook zelf gezien en gefotografeerd wilde hebben. Dat werd een heel wandelavontuur: van de Belgische grens, via de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, Hoek van Holland, Den Helder en over alle Waddeneilanden. In rechte lijn een afstand van dik 300 km. Maar het werden ruim 700 kilometers. Je loopt het liefst op het strand op stevig zand, dus dichtbij de waterlijn. Voor elke strandpaal moet je weer even landinwaarts, door mul zand, dus je loopt een soort WWW-achtige route. Dan moet je ook nog naar het strand en weer terug, vandaar die ruime verdubbeling. Martijn liep veel alleen, in etappes van 5 tot 25 km per dag. En niet keurig alle stukjes achter elkaar, maar zoals het uitkwam. Soms was het mogelijk in aansluiting op een werkafspraak een stuk strand mee te nemen. Andere keren liep hij met zijn vrouw Hieke en ook wel eens met vrienden.

Schema van de looproute op een strandwandeling © Martijn de Groot

Schema van de looproute op een strandwandeling © Martijn de Groot

Het strand saai?

Martijn reageert niet verbaasd, en ook net niet geïrriteerd. “Die vraag krijg ik zo vaak. Maar ik geniet zo enorm van de ruimte, het geluid van de zee en van de wind. Elke stap is anders: dan weer is het zand hard, dan weer zacht of mul, de kleur verschilt. Je treft vogels, schelpen in alle soorten, drijfhout in mooie vormen. Het licht, het weer en het uitzicht op de duinen maken elke kilometer weer anders. En, ja het is ook wel eens eentonig, maar dat geeft zoveel rust. Als afwisseling loop je langs dorpen, strandtenten. Vooral in de nabijheid van dorpen en strandtenten tref je mensen, weer of geen weer. Die afwisseling geeft me een enorme kick.”

Boek: Strandpalen van Nederland

Niet alleen de serie foto’s is boeiend. Martijn dook ook in de geschiedenis van de strandpalen en sprak met allerlei mensen die daarmee te maken hebben. Het hele verhaal is nu in boekvorm verschenen: ‘Strandpalen van Nederland’, uitgegeven door Anoda, een uitgever die meer wandelboeken op de markt brengt. Met de kortingscode 'Strandwandeling' is het boek zonder verzendkosten te bestellen (€27,95 ipv €32,80). En je kan nog steeds alle ansichtkaarten bij Martijn bestellen.

Bestel het boek Strandpalen van Nederland   Ansichtkaarten van strandpalen

Het Nederlands Kustpad volgt de kust en is verdeeld in 3 delen. Vooral deel 2 van Hoek van Holland tot Den Helder gaat deels over het strand, deels landinwaarts.

Bekijk het Nederlands Kustpad deel 2

 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?