Vijf mooiste plekken op het Hanzestedenpad

Vijf mooiste plekken op het Hanzestedenpad

13 september 2024 - Lea van Someren

Onlangs vierden we het 25-jarig bestaan van het Hanzestedenpad, een wandelroute van 124 kilometer. Geen tijd om het hele pad te lopen? Geen probleem! We vroegen padcoördinator Bert van den Berg naar zijn favoriete stukken op het Hanzestedenpad. Het kost Bert weinig moeite om de mooiste plekken op te sommen. Het duurt wat langer als hij er met zijn padwerkgroep er dan maar vijf mag selecteren.

Zwolle-Hanzestad-Pelserbrug-Thorbeckegracht---MarketingOost-Gijs-Versteeg-naamsvermelding-verplicht.

Foto: Pelserburg in Zwolle © MarketingOost - Gijs Versteeg

Kenmerken

Het Hanzestedenpad biedt een grote afwisseling van oude steden en ongerept platteland met een verre horizon. De route ontsluit het roemruchte Hanzeverleden uit de 14e eeuw, een periode die voor Nederland even belangrijk was als de latere Gouden eeuw. Het pad loopt bijna helemaal langs, en vaak ook door, een Natura 2000 gebied, een super-beschermingscategorie die de uiterwaarden van de IJssel hebben. In de gids zijn negen extra dagwandelingen vanuit de Hanzesteden opgenomen, om de doorgaande wandelaar te verleiden een nachtje langer in het gebied te vertoeven. En met een spoorlijn langs negen stations is het opknippen in dagtrajecten heel eenvoudig.

 

1. Vestingstad Doesburg

Het Hanzestedenpad start in Doesburg. Naast vele gerestaureerde monumenten zie je in het vestingstadje Doesburg nog een van de weinige bewaarde vestingwerken van Menno van Coehoorn van rond 1700: de Lage en de Hoge Linie. Verderop loop je kilometers met zicht op het Zwarte Schaar, een afgedamde bocht van de IJssel. Is 20 km wat veel voor één dag dan kan je in Dieren op trein of bus stappen. Wandel je wel verder dan loop je door boerenland en bossen.

  • Lengte: 19,7 km
  • Start- en eindpunt: Doesburg - station Brummen
  • Markering: geel-rood

Bekijk etappe 1

Doesburg © Ernst Koningsveld

Doesburg © Ernst Koningsveld

 2. Onbekende landgoederen 

Etappe 2 biedt een prachtige wandeling langs verrassende, vaak onbekende landgoederen. Een mooie start is een kopje koffie op het terras achter de Engelenburg met fraai uitzicht op waterpartijen en oude bomen. Het landgoed Leusveld is van oorsprong een jachtgebied met jachthuis. Je loopt langs rabattenbossen naar Huis Voorstonden. Het park heeft frivole elementen als slingerende paden, bochtige vijvers en een romantische boogbrug. De route gaat verder met zicht op de torens van Zutphen.

  • Lengte: 17,9 km
  • Start- en eindpunt: Station Brummen - Station Zutphen 
  • Markering: geel-rood

Bekijk etappe 2

Waterpoort Zutphen

Waterpoort Zutphen © Luuk Gijselhart

 3. Veel variatie 

Etappe 4 biedt veel variatie. Je gaat langs historisch waterfront van Deventer, via de uiterwaarden dichtbij stromend water, over de landgoederen Nieuw Rande, de Haere en Groot Hoenlo. Onderweg passeer je, soms opengestelde, bunkers van de IJssellinie uit de Koude Oorlog. Je loopt verder door agrarisch gebied met bosschages naar Olst.  

  • Lengte: 15 km
  • Start- en eindpunt: Station Deventer - station Olst
  • Markering: geel-rood

Bekijk etappe 4

Deventer IJssel-aanzicht -Ad Snelderwaard

Deventer IJssel-aanzicht © Ad Snelderwaard

 4. Natuur en uiterwaarden

Via het Spoolderbos en het Engelse Werk wandel je in etappe 7 naar de IJssel en blijft die volgen. Hoe gevarieerd de uiterwaarden zijn blijkt uit de Vreugderijkerwaard, een mooi voorbeeld van de gevolgen van Ruimte voor de Rivier, de dijken bij Veecaten en de vogel- en bloemrijke natuurgebieden Koppelerwaard en Scherenwelle. Uiteindelijk kom in je in Kampen, het eindpunt van het Hanzestedenpad. In Kampen ligt een replica van een koggeschip, een eenmaster, waarmee Hanzeschippers hun handelswaar naar de Oostzee vervoerden.

  • Lengte: 21,8 km
  • Start- en eindpunt:  Station Zwolle - station Kampen
  • Markering: geel-rood

Bekijk etappe 7

Zwolle, Sassenpoort- Ad Snelderwaard

Sassenpoort Zwolle © Ad Snelderwaard

 5. Meanderende Berkel

Deze prachtige dagwandeling is voor een groot deel onverhard. Via een groene long verlaat je Zutphen en gaat via het statige Huize De Voorst naar het riviertje de Berkel, dat je aan je linkerhand blijft volgen. Tien jaar geleden zijn hier nieuwe meanders gegraven die natuur, rivier en wandelaar weer volop ruimte geven. Het dorp Almen herinnert met een museum nog aan Starings gedicht over de koppige boer die weigerde over een nieuwe brug te lopen en de doorwaadbare plaats bleef gebruiken. De terugweg naar Zutphen loopt grotendeels door bossen. Je kan de route inkorten door in Almen de bus terug te nemen.

  • Lengte: 21,3 km
  • Start- en eindpunt: Station Zutphen
  • Markering: geel-rood

Bekijk dagwandeling

berkel brug

Brug over de Berkel © Lea van Someren

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?