Europese Wandelroute E8 - Aanlooproute lange afstandswandeling Grote Rivierenpad

Europese Wandelroute E8 - Aanlooproute lange afstandswandeling Grote Rivierenpad

18 september 2024 - Ernst Koningsveld

Zaterdag 28 september is het European Walking Day. Meerdere Europese wandelroutes doorkruisen ons land; aan het eind van deze blog sommen we die op. Een bijzondere etappe is de aanlooproute van de ferry die vanuit Hull in Europoort aankomt tot aan het Grote Rivierenpad bij Rozenburg. Deze aanlooproute verbindt het Iers-Britse deel van Europese wandelroute E8 met ons deel ervan, het Grote Rivierenpad (LAW6). Voorbij de Nederlands-Duitse grens loopt de E8 door zeven landen tot aan Turkije.

Aanlooproute LAW 6 met zicht op Hartelkanaal © Ernst Koningsveld-2.jpg

De aanlooproute langs het Hartelkanaal © Ernst Koningsveld

De ferryhaven

Jantina Voogt, padcoördinator van het Grote Rivierenpad West, vond het leuk me deze route eens te laten ervaren. Ze vertelt dat zij de route al wel een paar keer aflegde, maar steeds per fiets; de route gaat dan ook helemaal over het dubbele fietspad. We starten onze wandeling bij de ferry die deze ochtend uit Hull aankwam. Alle reizigers zijn al vertrokken, het is er erg rustig. We treffen alleen nog de groep marechaussees die net hun klus van deze ochtend hebben afgerond. Jantina maakt even een praatje met personeel van de ferry, om ook bij hen deze Europese wandelroute onder de aandacht te brengen.

2024-07-31 Jantina Voogt vor de ferry naar Hull © Ernst Koningsveld

Jantina Voogt voor ferry 'The Pride of Hull © Ernst Koningsveld

Wandel van Ierland naar Turkije over de E8

De Europese wandelroute E8 voert je van Ierland naar Turkije en beslaat maar liefst 6.140 km. De E8 is bestaat uit meerdere Lange-Afstand-Wandelpaden op nationaal en regionaal niveau. In Nederland is dat het Grote Rivierenpad (LAW 6). Om het pad zo ver mogelijk door Nederland te laten lopen, legde Wandelnet het begin van LAW 6 in Hoek van Holland. Maar de aansluiting op het Britse deel met eindpunt Hull is hier in de ferryhaven Europoort, waar de ferry vanuit die plaats aanmeert. Om deze aansluiting te behouden is de hier beschreven aanlooproute van krap 9 km aan het Grote Rivierenpad toegevoegd, en helder gemarkeerd met de bekende wit-rode stickers.

Bereikbaarheid

Wandelnet koos Hoek van Holland als beginpunt van het Grote Rivierenpad. Ten eerste omdat de route van Hoek van Holland naar Rozenburg mooi is. Daarnaast speelt dat de bereikbaarheid van de Beneluxhaven (ferry terminal Europoort) lastig is. Die is alleen op dagen en uren dat de ferry aankomt of vertrekt in beperkte mate met het openbaar vervoer bereikbaar. Een OV-alternatief is te voet vanaf bushalte De Ruy in Oostvoorne; van daar is het 8,5 km lopen naar de ferryhaven.

Het eindpunt van de aanlooproute is ‘km 31’ van het Grote Rivierenpad, nabij de Brielse Brug. Hier kruist het Nederlands Kustpad. Vanaf dit punt kan je lopen naar bushalte Volgerweg in Rozenburg (krap 2 km) voor de bus naar Spijkenisse; van daar kan je met de metro verder.

Wij kozen ervoor met twee auto’s te reizen. Eén auto zetten we op de parkeerplaats aan de Veckhoekse Sluisweg in Vierpolders. Met de andere auto rijden we naar de ferryhaven, om die na afloop van de wandeling weer op te halen. De bijna 9 km van de aanlooproute worden met die aanpak met ruim 2 km over de Brielse Brug uitgebreid.

Langs het Hartelkanaal © Ernst Koningsveld

Langs het Hartelkanaal © Ernst Koningsveld

De wandeling

Dit is nou eens echt een heel andere wandeling dan je waarschijnlijk gewend bent. Het fietspad volgt het vertrouwde Hartelkanaal, maar aan de noordkant heb je een heel ander decor: de snelweg A15. Waar je normaal gesproken in de auto misschien niet veel opmerkt, zie je tijdens deze wandeling een indrukwekkende stroom vrachtwagens die komen vooral vanaf de Tweede Maasvlakte, waar meerdere containerterminals zijn. Natuurlijk, stilte krijg je hier niet; maar het verkeerslawaai en de onrust vallen ons toch erg mee. Op een deel van de route staan bedrijfsgebouwen tussen de snelweg en het fietspad in, en daar is het zelfs verbazend stil. Fascinerend: je loopt een paar keer op 1 m afstand van gigantische windmolens. We treffen daar wat bouwvakkers die de fundering voor enorme batterijpakketten bouwen; die batterijen moeten de pieken en dalen in de stroomvoorziening opvangen. Ook op dat punt wordt hier gewerkt aan het wel en wee van onze samenleving.

Het hele Grote Rivierenpad gelopen

Met deze aanlooproute heb ik het hele Grote Rivierenpad te voet afgelegd, 490 km. Dat geeft een beetje trots gevoel, maar vooral dankbaarheid voor een schitterend Lange-Afstand-Wandelpad. Dank aan Wandelnet en aan alle vrijwilligers die dit pad creëerden en onderhouden.

Tja, en dan rest me van de E8 ‘slechts’ het stuk door Ierland en Engeland, en dan het stuk voorbij Kleve naar Turkije….

E8 kaart west

 De E8, het deel van Ierland tot in Slowakije

Bekijk de aanlooprouteZie de blog over de E-routes

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?