Wandelen op de European Walking Day

Wandelen op de European Walking Day

18 september 2024 - Lea van Someren

Heb jij 28 september al afgesproken om met iemand te gaan lopen op de European Walking Day? Maar misschien is het beter om juist alleen op pad te gaan, want dit jaar is het thema ‘luisteren naar de natuur’. Jaarlijks organiseert de European Ramblers' Association (ERA) een Europese wandeldag in de Europese Week van de Sport.

1660825363501.jfif

Wandelaars op het Marskramerpad, onderdeel van de E11 © Wandelnet

E-routes

“Wist je dat er een Europees netwerk van Lange-Afstand-Wandelpaden bestaat? En dat vier van de twaalf E-routes ook het Nederlands grondgebied doorkruisen?” Aan het woord is Rob Franssen, jarenlang de Nederlandse afvaardiging bij de ERA.

Elk land heeft een organisatie die zich bezighoudt met het maken en onderhouden van Lange-Afstand-Wandelpaden. In Nederland is dat stichting Wandelnet. De Europese E-paden van de ERA maken gebruik van bestaande nationale en regionale wandelroutes. Ze worden als het ware aan elkaar geknoopt. Je herkent E-paden aan hun tweeledige markering: naast de ‘eigen’ markering hebben ze ook een markering met de afbeelding van de Europese vlag met daarin het nummer van de E-route. De vier routes in ons land zijn:

  1. e-paden in Europa en Nederland

    E2
    Route: van Schotland naar de Middellandse Zee
    In Nederland: van Hoek van Holland naar Bergen op Zoom over Nederlands Kustpad deel 1
  2. E8
    Route: van Ierland via Hoek van Holland naar de Zwarte Zee
    In Nederland: van Europoort naar Kleve (Duitsland) over het Grote Rivierenpad
  3. E9
    Route: langs de kust van Portugal naar Estland
    In Nederland: van Bad Nieuweschans naar Sluis over Nederlands Kustpad 1, 2 en 3
  4. E11
    Route: van Scheveningen dwars door Nederland, Duitsland, Polen naar Estland
    In Nederland: van Bad Bentheim naar Scheveningen over het Marskramerpad

Klik hier voor meer informatie over alle twaalf routes.

Thema: luisteren naar de natuur

Dit jaar staat de wandeldag in het teken van ‘luisteren naar de natuur’, een roep om te vertragen en de natuurlijke wereld om ons heen meer te waarderen. Even weg van de gejaagdheid van alle dag, van de stad, de druk van het presteren. Neem de tijd om een te worden met de natuur, de rust in je hoofd te laten terugkeren waardoor je meer kan genieten van je omgeving. En dat hoeft natuurlijk niet perse op de gemarkeerde Europese routes. Wandelnet onderhoudt deze een enorm netwerk van goed gemarkeerde routes in Nederland.

Collega Ernst Koningsveld liep het Grote Rivierenpad, maar speciaal voor de European Walking Day ook nog het laatste aansluitende stukje van de E-8, van de ferry Rozenburg. Dit deed hij samen met de padcoördinator van het Grote Rivierenpad West, Jantine Voogt. Juist daar, wanneer de drukte van aankomende passagiers is weggeëbd, keert de stilte terug. Slechts het gekrijs van de meeuwen waait met hen mee.

Lees zijn verhaal

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?