Marskramerpad blijft verrassen

Marskramerpad blijft verrassen

23 september 2024 - Ernst Koningsveld

Van het Marskramerpad had ik nog vijf etappes openstaan. Deze septembermaandag viel de keuze op de etappe van Terschuur naar Hoevelaken. Eerlijk gezegd verwachtte ik een wat saaie ‘tussenetappe’ — tussen de Veluwe en de Utrechtse duinen in. Maar tot mijn verrassing bleek het een schitterend stuk te zijn.

Brug over de Barneveldse Beek © Ernst Koningsveld.jpg

Brug over de Barneveldse Beek op Landgoed Het Paradijs © Ernst Koningsveld

Er zijn wandelaars die elke etappe van hun langeafstandswandeling in volgorde afleggen, netjes van begin tot eind. Maar ik hoor bij de categorie die de route graag wat spontaner benadert. De vijf etappes die ik nog moest lopen, lagen verspreid door het hele traject en waren allesbehalve logisch te combineren. Etappes kies ik op gevoel: als ik in de buurt ben, of wanneer het weer me gunstig lijkt. Zelfs in omgekeerde volgorde lopen vind ik prima!

Landgoed Kleyn Bylaer

De bus van Amersfoort richting Apeldoorn brengt me bij halte De Tolboom in Terschuur. De eerste 1,5 km gaat de route langs de spoorbaan, maar daarna kom ik al snel langs een maïsveld dat omzoomd is met een rijke strook bloemen, een lustoord voor bijen en andere insecten. Dan kom je op Landgoed Klein Bylaer van Geldersch Landschap & Kasteelen. Een prachtig bosgebied met heide en poelen. Onverhard wandelend zie ik dat de herfst al aanstaande is. Bomen beginnen al te kleuren, verliezen al wat blad, en her en der komen er paddenstoelen boven de grond. 

Bloemenzee langs het maïsveld © Ernst Koningsveld

Wilde bloemenstrook langs maïsveld © Ernst Koningsveld

Wat ook opvalt is hoe geweldig goed de vele wandelroutes hier gemarkeerd zijn. Klompenpaden, het lange afstand wandelpad (Marskramerpad, LAW3) en wat streekommetjes; allemaal met mooie bordjes, en nergens hoef je ook maar een moment te twijfelen. Complimenten aan de verantwoordelijken en de markeerders!

Landgoed Het Paradijs

Iets verder kom ik op landgoed Het Paradijs, een particulier landgoed dat is opengesteld voor wandelaars. Er zijn twee Rustpunten waar je koffie, thee of iets fris en koek kan kopen en even kan uitrusten. Overigens kom je op deze etappe ruim voldoende bankjes tegen. Als ik even van het mooie landschap sta te genieten, stopt er een boer die langs fietst. “Mooi hè? En nu wilt u zeker weten waarom het hier Het Paradijs heet?” Hij legt uit dat Barneveld vroeger nogal eens last had van overstromingen in het dorp. Om die te voorkomen is de Kleine Barneveldse Beek in de jaren vijftig omgelegd om westelijk van het dorp in de Barneveldse Beek uit te monden. “Zo ontstond een tweestromenland, dat door iemand als ‘Eufraat en Tigris’ werd geduid. Nou, en daar is toch het Paradijs?”. Dit soort verrassende ontmoetingen maken wandelen echt fijn.

Bijzonder gegroeide boom in Landgoed het Paradijs © Ernst Koningsveld

Een bijzonder gegroeide boom op landgoed Het Paradijs © Ernst Koningsveld

Achterveld en Stoutenburg

Vanaf Het Paradijs loop je een lange laan naar de verharde weg, die je dan even moet volgen. Al gauw wandel ik weer onverhard en volg de Modderbeek naar het dorp Achterveld. De Sint-Jozefkerk uit 1933 is van cultuurhistorische waarde en heeft een permanent geopende Mariakapel. Via open landschap kom je weer bij de Barneveldse Beek. Als ik daar loop, komt er dreigend weer opzetten. Dat levert overigens een prachtig kleurenspel op. De aan- en aftakroute naar station Hoevelaken gaat langs het mooie Stoutenburg Noord, een apart liggend deel van Landgoed Stoutenburg dat iets verder richting Leusden ligt. Als ik het station bereik barst een heftige regenbui los. Je moet ook een beetje geluk hebben.

Regen op komst langs de Barneveldse Beek © Ernst Koningsveld

Opkomende regenbui nabij Achterveld © Ernst Koningsveld

Wandelen op het Marskramerpad

Het Marskramerpad, Lange-Afstand-Wandeling 3, is het Nederlandse deel van Europese wandelroute E11, en loopt van Bad Bentheim in Duitsland dwars door een diversiteit aan Nederlandse landschappen naar Scheveningen. De meeste etappes zijn goed met het openbaar vervoer te bereiken. Het hier beschreven deel is een tot 16 km ingekorte versie van etappe 13, die van Terschuur naar Amersfoort loopt.

Bekijk het MarskramerpadBekijk deze etappe

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?