#ikwandelonverhard: het favoriete paadje van Marleen

#ikwandelonverhard: het favoriete paadje van Marleen

21 oktober 2024 - Marleen Lekkerkerk

Wandel jij ook het liefst over smalle, kronkelige en onverharde paden? Dan ben je niet de enige. In oktober brengen we een ode uit aan het onverharde pad. Ik wandel graag over onverharde paden omdat je dan meer verbonden bent met de natuur. Zachte grond onder je voeten, smalle paadjes van soms maar twee voeten breed. In deze blog neem ik jullie mee naar een van mijn favoriete onverharde paadjes.

Landgoed Beerze.JPG

Laan met Amerikaanse eiken op Landgoed Beerze © Marleen Lekkerkerk

De Roots-wandeling Vechtdal (18,7 km) voert je langs een zandverstuiving, over een heidegebied, door het bos, over landgoederen, langs een oude rivierarm en over rivierduintjes. En dat allemaal in Overijssel! Behalve enkele korte stukjes asfaltweg is deze wandeling geheel onverhard. De route is niet gemarkeerd, maar maakt gebruik van het wandelnetwerk Vechtdal. De kaart van het wandelnetwerk is daarbij wel handig. Tip: als je niet beschikt over de papieren kaart, maak dan een foto van het informatiebord bij het startpunt (bij elke parkeerplaats staat zo'n bord). En natuurlijk kun je gebruik maken van de Wandelnet-app om je weg te vinden (behalve bij het stuifzand aan het begin van de route, zie verderop).

Het vakantiepark Beerze Bulten is een goed startpunt voor wie met het OV komt. Als je de buurtbus neemt vanaf station Mariënberg scheelt dat enkele kilometers extra lopen. Kom je met de auto? De parkeerplaats Beerze Bulten is niet meer toegankelijk voor auto's. Kies voor Beerzerpoort of Beerzerzand, verderop langs de weg naar Beerze, beide ook vlakbij de route. 

Beerzerzand

Zo'n stuifzandvlakte had ik niet verwacht in het Vechtdal, maar hij ligt er toch echt. De verleiding om het zand op te lopen is groot, maar Landschap Overijssel heeft enkele doorgaande paden over het stuifzand afgesloten vanwege de kwetsbaarheid van het gebied. Daarom loop je om het gebied heen (in tegenstelling tot wat de routelijn aangeeft). Voor de beleving kun je wel even het zand oplopen, een pauze houden op een bankje op een zandduin onder een breed uitgegroeide den, en dan terug naar de bosrand om de route te vervolgen (groene pijltjes).

Beerzerzand

Zandverstuiving in Beerze © Marleen Lekkerkerk

Nadat ik het spoor ben overgegaan, ga ik rechtsaf naar de Vennedijk, een zandpad op de grens van het dennenbos en het open heidegebied met hoogveen en oude jeneverbesstruwelen. Landschap Overijssel heeft in dit waardevolle Natura 2000-gebied recent herstelwerkzaamheden uitgevoerd om zo veel mogelijk regenwater vast te houden en zo de verdroging tegen te gaan.

Hoogveen Beerze

Hoogveen in natuurgebied Beerze © Marleen Lekkerkerk

Landgoed Junne

Nu betreed ik het Landgoed Junne (eigendom van ASR). Ik moet uitkijken dat ik niet bovenop een paddestoel ga staan, want ze staan niet alleen langs, maar zelfs midden op het graspad.

Nadat ik wederom het spoor ben overgegaan, ga ik niet rechtdoor over de asfaltweg, maar kies ervoor om de rood-oranje route te volgen over een fijn bospad. De sfeer wordt gaandeweg heel anders. Het lijkt Twente of de Achterhoek wel, echt een landgoedsfeer: onregelmatige percelen grasland afgewisseld met stokoude eiken en verspreide huizen en boerderijen. Aan de Junnerweg is een theehuis ingericht in een boerderij, met terras (wo t/m zo geopend).

De Vecht

Ik kom steeds dichter bij de Overijsselse Vecht. Op een bult heb je een mooi uitzicht over de rivier. Die bult blijkt te bestaan uit de stenen bekleding van de rivier die een paar jaar geleden is verwijderd om de rivier meer ruimte te geven voor haar natuurlijke loop. De opgestapelde stenen vormen nu de uitkijkheuvel. Dit deel van de wandeling volgt de route van het Vechtdalpad. Er volgt nog een paadje langs een oude rivierarm van de Vecht. De overhangende takken bieden soms mooie doorkijkjes over het stilstaande water.

Oude rivierarm Vecht

Een doorkijkje over de oude rivierarm © Marleen Lekkerkerk

Op het Landgoed Beerze liggen hoge rivierduinen, die vrij zeldzaam zijn in Nederland. Aan het eind van de laatste ijstijd stond er een harde wind en die blies het zand uit de drooggevallen delen van de rivier. De smalle wandelpaadjes kronkelen, stijgen en dalen zich nu een weg door het bos.

Vanaf de Beerze Bulten neem ik de buurtbus terug via Beerzerveld naar station Mariënberg (lijn 597, 1x per uur).

Bekijk wandeling

Ode aan onverhard wandelen

Onverhard wandelen staat bij Wandelnet hoog in het vaandel. In oktober roept Wandelnet wandelaars op om een 'ode aan onverhard wandelen' te brengen. Door foto's, filmpjes en verhalen te delen met #ikwandelonverhard. 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?