5x wandelen in de winter
Wandelen in de winter is anders dan in de zomer, maar als je een beetje op de weersomstandigheden let en je goed aankleedt kan het ook heerlijk zijn. Wandelpaden heb je dan vaak helemaal voor jezelf. Het landschap ziet er heel anders uit dan in de zomer. De natuur lijkt stil, maar toch is er genoeg te beleven. Dus trek warme kleren aan, zet je muts op, vul een thermosfles met iets warms en ga op pad. Wij delen onze tips voor een fijne winterwandeling met je!
Vennetjes op de Duurswouderheide © Willem van Schoonhoven
1. Van turfsporen tot heidevelden
Misschien denk je bij winterwandelen in Friesland meteen aan het Elfstedenpad, maar er is nóg een Lange-Afstand-Wandelpad dat zelfs niet alleen in Friesland, maar ook in Noord-Holland, Drenthe en Groningen loopt, en zelfs tot in Duitsland. Tijdens het lopen van etappe 14 van het Groot-Frieslandpad zijn de sporen van de turfproductie in vroeger tijden goed zichtbaar. Je passeert verschillende buurtschappen en je steekt het grootste heidegebied van Friesland over, de Duurswouderheide.
- Lengte: 24,2 km
- Start- en eindpunt: Beetsterzwaag - Waskemeer
- Type wandeling: Lange-Afstand-Wandelpad
- Markering: wit-rood van het Groot-Frieslandpad en op de Duurswouderheide ook de markeringen van het Friese Woudenpad
Bekijk Groot-Frieslandpad etappe 14
2. OV-stapper Zaanse Schans
In de zomer is het hier erg druk met toeristen, maar als je toch eens in de Zaanstreek wilt wandelen, ga dan in de winter. Deze OV-stapper (voormalige NS-wandeling) komt niet alleen langs dit culturele erfgoed met de molens en de karakteristieke groene huizen, maar ook door de oer-Hollandse polders die in de 17e eeuw werden drooggelegd. In de winter kun je hier vogels zien die hier in de winter verblijven, de zogenaamde wintergasten. Misschien zie je wel Kleine of Wilde Zwanen.
- Lengte: 12,9 km
- Start- en eindpunt: station Zaandam - station Zaandijk
- Type wandeling: OV-stapper
- Markering: niet gemarkeerd, maar volgt voor een deel het wit-rood gemarkeerde Trekvogelpad
Bekijk OV-stapper Zaanse Schans
De Zaanse Schans © Wandelnet
3. Naardermeer en de Ankeveense Plassen
Wil je deze winter in de voetsporen treden van de winnaars van de gouden Televizierring Arnout, Philippe en Ruben? Wandel ook 'Dwars door de Lage Landen' met een etappe van het Floris V-pad, onderdeel van het Diagonaalpad. Zij wandelden er in de zomer, maar in de winter zijn het Naardermeer en de Ankeveense Plassen ook prachtig met alle watervogels, en het riet langs de smalle wandelpaden over de legakkers. Aan het eind van de route kun je weer opwarmen in een café-restaurant in Kortenhoef.
- Lengte: 24,3 km, maar ook in te korten door eerder de bus te nemen
- Start- en eindpunt: Weesp - Kortenhoef
- Type wandeling: Lange-Afstand-Wandelpad
- Markering: wit-rood van het Floris V-pad, onderdeel van het Diagonaalpad
Ankeveense Plassen © Ad Snelderwaard
4. Kempische landgoederen
Deze wandeling in de Brabantse Kempen staat in het teken van het landschap van weleer met landgoederen, kleinschalige graslandjes, bos en heide. Op het landgoed Wellenseind borrelt het grondwater overal op, vandaar de naam ('wel' betekent bron). Je loopt een tijd langs de beek De Reusel. Landgoed De Utrecht wordt begraasd door Brandrode runderen en Kempische heideschapen, en hoog in de toppen van de naaldbomen zoeken de staartmezen en goudhaantjes naar voedsel. Na het bos kijk je uit over de heide met een paar grote vennen. Je kunt zelfs een mooie uitzichttoren beklimmen, die gebouwd is van enorme bomen van het landgoed zelf.
- Lengte: 13,7 km (in te korten tot 7,5 km)
- Start- en eindpunt: Lage Mierde
- Type wandeling: Roots natuurwandeling
- Markering: geen, dus gebruik GPX-track of Wandelnet-app
Bekijk wandeling Kempische landgoederen
Winter op het ven De Flaes © Bob Luijks
5. Utrecht te Voet
Misschien is in de winter een wandeling bij de stad meer iets voor jou. De dertien wandelroutes van ‘Utrecht te Voet’, een project van Stad-te-Voet, verbinden de bruisende binnenstad met de landelijke gebieden eromheen. Samen vormen de wandelroutes een goed bewegwijzerd netwerk met een totale lengte van ruim 120 kilometer. De routes zijn 4 tot 17 kilometer lang. Als voorbeeld noemen wij de route van de Uithof naar station Bilthoven via De Bilt en Landgoed Beerschoten.
- Lengte: 12,4 km
- Start- en eindpunt: Uithof (Science Park) - station Bilthoven
- Type wandeling: Stad-te-Voet
- Markering: roze pijlen
Bekijk Utrecht te Voet, Uithof-Beerschoten
Landgoed Beerschoten in de zomer © Sietske de Vet