Wandelen met het Brabants Landschap

Wandelen met het Brabants Landschap

19 december 2024 - Lea van Someren

In elke provincie van Nederland is een provinciaal 'Landschap' actief in het beheer, bescherming en ontwikkeling van natuur, landschap en erfgoed. In hun natuurgebieden bieden zij niet alleen ruimte aan de natuur, maar ook aan de wandelaar. In 2024 publiceren we elke maand een blog over één van de Landschappen, na een gesprek met een of meer medewerk(st)er(s) van de organisatie. Zo ontdekken we op welke manier de organisaties bijdragen aan de mogelijkheden voor wandelen. Als laatste bezoeken we de provincie Noord-Brabant.

Annelieke Kelderman.jpeg

Annelieke Kelderman © Lea van Someren

Brabants Landschap

Mijn afspraak met Annelieke Kelderman brengt mij naar de Kasteellaan in Haaren. Niet naar het kasteel zelf, maar naar de kasteelboerderij waar Brabants Landschap is gevestigd. De 500 meter lange oprijlaan die ik bewandel is de toegangspoort naar een prachtig achterliggend wandelgebied en onderdeel van Pelgrimspad 2. Annelieke, adviseur communicatie en beleving, is al 16 jaar verbonden aan de stichting. Het Brabants Landschap is de laatste in onze reeks en met 19.000 hectare en 89 rijksmonumenten, ook wel de grootste. Annelieke heeft in deze jaren veel zien veranderen. Waar vroeger de nadruk lag op het vergroten van draagvlak door beleving, richt de focus zich nu steeds meer op fondsenwerving, mede door afnemende subsidies.

“Maar wat het meest urgent is, is dat de natuur in een rap tempo achteruitgaat en de biodiversiteit afneemt”, zegt Annelieke. “De oplossingen liggen vaak buiten de grenzen van de beschermde natuurgebieden.” Daarom zoekt Brabants Landschap steeds vaker samenwerking met gemeentes, inwoners, boeren, landeigenaren om samen te komen tot toekomstgerichte oplossingen. Annelieke is dan ook blij met hun geslaagde initiatief voor het Van Gogh Nationaal Park. Met deze status van nationaal park nieuwe stijl kunnen eenvoudiger samen projecten gecreëerd worden om naast de prachtige natuurgebieden te zorgen voor een aantrekkelijk agrarisch cultuurlandschap en gezonde leefomgeving voor mens, dier en plant. Met projecten zoals Brabant Behaagt wordt bijvoorbeeld gestimuleerd dat Brabanders 1.000 kilometer landschapselementen aanleggen zoals heggen, bloemrijke randen en kikkerpoelen.

IMG_4684
 Brabantse boerderij landgoed Nemerlaer © Lea van Someren

Natuur dicht bij huis

Brabants Landschap is niet uit op meer bezoekers in hun gebieden. Er wordt meer ingezet op het verbeteren van ommetjes dicht bij huis. Met Op Pad krijgt de wandelaar elke week een wandeltip met uitleg. Op de Horeca-route krijgt de wandelende Bourgondische Brabander alle aandacht. Het is een kleine greep ideeën uit de koker van Annelieke. Tijdens ons ommetje in de achtertuin van het kasteel vertelt ze dat wandelend in de natuur, wanneer ze haar gedachten de vrije loop kan laten gaan, de beste ideeën ontstaan. We wandelen haar ‘lunchrondje’ waar we over Brabantse paadjes lopen, meanderende beekjes oversteken en ze trots wijst op de nieuwe trein-onderdoorgang die een onbewaakte overgang vervangt op het Jonkheerpad.


IMG_4687
Pad naar onderdoorgang spoor landgoed Nemerlaer © Lea van Someren

Hoop voor de toekomst van onze natuur

Aan het eind van de wandeling verzucht Annelieke dat ze zou willen dat ze mensen kon laten zien hoe slecht het gesteld is met onze bodem. Maar het geeft haar ook hoop dat ze veel passie ziet bij de jonge aanwas medewerkers en vrijwilligers van Brabants Landschap die zich vol overgave inzetten voor een betere staat van onze natuur. We nemen afscheid aan het begin van de oprijlaan en kijken terug op een fijn gesprek waar de zorgen over moeder aarde in een notendop zijn langsgekomen.

Bekijk alle wandelingen

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?