Vijf mooiste plekken op het Zuiderzeepad
Het Zuiderzeepad (LAW 8) volgt de kustlijn van de oude Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Onderweg kom je door oude havenstadjes als Medemblik, Kampen, Lemmer, vissersdorpen, de vroegere universiteitsstad Harderwijk en het Muiderslot. Regelmatig gaat de route een eindje landinwaarts, en dan loop je door landbouwgebied of bossen. Recent is van het pad een nieuwe gids verschenen. Bij de voorbereiding daarvan zijn enkele trajecten wat verlegd om de route nog aantrekkelijker te maken. Geen tijd voor het hele 478 kilometer lange pad? Ontdek de vijf mooiste plekken volgens de padwerkgroep van het Zuiderzeepad. Bij onze selectie van de 5 mooiste etappes zijn er twee van die vernieuwe trajecten.

IJsselmeer bij het Mirnser Klif, Friesland © Ernst Koningsveld
1. Wieringermeerpolder, de eerste inpoldering van de Zuiderzee
In etappe 26 wandel je van Den Oever naar Medemblik (22,4 km), een etappe met veel dijken met uitzicht op het IJsselmeer. Den Oever is bekend als zuidelijk eind van de Afsluitdijk, maar ook als dorp van garnalenvissers. Het Zuiderzeepad gaat niet door het dorp, maar dat verdient een kort bezoek zeker wel. Dat verdient ook het splinternieuwe Wadden-belevingspunt. De eerste kilometer na de Afsluitdijk kan je even wennen aan lopen langs het water om daarna het fraaie Robbenoordbos door te steken. Niet veel verder kom je in het Dijkgatbos, dat zo heet omdat in de oorlog de Duitsers daar de dijk doorstaken waarbij er een dikke laag zand achterbleef. Daarop is na de oorlog bos aangeplant. Tussen beide bossen ontstond intussen een nat gebied, de Dijkgatsweide, een ideaal gebied voor vogels. Na 't Dijkgatsbos volg je de Wieringermeerdijk naar Medemblik, een lang en vrijwel recht stuk. Historisch gezien van belang, want op een klein proefpoldertje na was de Wieringermeerpolder de eerste inpoldering van de Zuiderzee. Noordoostpolder en Flevoland zouden volgen. In Medemblik staat Kasteel Radboud, een zogenoemde dwangburcht, die onder gezag van Floris V werd gebouwd.
Over de dijk van de Wieringermeerpolder © Ernst Koningsveld
2. IJburg en icoon Sluishuis
Ook etappe 7 van Amsterdam naar Muiderberg (17,1 km) is zeker de moeite waard. Het Flevopark is een fijn stadspark, gekoesterd door de omwonenden die met vrijwilligerswerk bijdragen aan het onderhoud. Over de Zuider IJdijk wandel je langs jachtwerven en het monumentale Gemeenlandshuis. Bij de Hein de Haanbrug is de route in de nieuwe versie verlegd om een indruk te krijgen van IJburg, een nieuwbouwwijk gebouwd op zes kunstmatige eilanden. Met oog voor diversiteit zijn hier 20.000 wooneenheden gebouwd voor 50.000 inwoners. Die massaliteit beleef je niet, vooral omdat het Zuiderzeepad de kustlijn volgt, en je dus altijd ruim uitzicht hebt. Aan de oostkant verlaat je de bebouwing, en volgt de oude Zuiderzeedijk tot Muiden; een rustgebied met veel vogels en uitzicht op het eiland Pampus. Muiden is een gezellig stadje, waar je volop horeca vindt, en natuurlijk het Muiderslot. Over de dijk loop je door naar Muiderberg en daarna langs het recreatiegebied Naarderbos. Deze etappe eindigt in de fraaie vestingstad Naarden.
Sluishuis vanaf IJburg © Ernst Koningsveld
3. Steden vol historie: Elburg en Kampen
Elburg en Kampen zijn steden vol historie en als je een deel van etappe 14 met etappe 15 combineert kun je beide in één wandeling aandoen. Je begint in Elburg, een stadje dat het erg waard is om even te verkennen. Je wandelt door de Ellestraat, waar De Groene Kruidhof, een oude stadstuin, je uitnodigt om even van de rust te genieten. Oorspronkelijk was het een kruidentuin voor het Heilige Geestgasthuis. De route gaat om de Nieuwbouw van Elburg Oostendorp heen en via een nieuw stuk naar het kleine maar romantische Kasteel Morren. Onderweg kom je langs de oude grafkelder; op de grafkelder staat de Latijnse tekst "Hic defunctorum molliter ossa cubent" ("Moge het gebeente van de doden hier zacht rusten"). Je bent intussen op etappe 15. Na Oosterwolde gaat de route naar het Drontermeer, en van daar via een nieuwe lus door open land langs het Reevediep richting Kampen. Als je de route te lang vindt, kun je afsteken naar station Kampen Zuid. Maar dan mis je de prachtige stad Kampen met heel veel historie en middeleeuwse huizen.
Bekijk etappe 14 Bekijk etappe 15
Kampen © Jaap Bruins Slot
4. Oud Kraggenburg en Waterloopbos
Etappe 17 (19,1 km) is een erg mooie afwisselende wandeling over gras, langs boerderijen en over mooie landweggetjes en verharde wegen. Het eerste stuk, dat vanaf Genemuiden op enige afstand langs het Zwartewater en Zwartemeer gaat, is zonder meer mooi. Het is boeiend om te zien hoe het landschap verandert zodra je bij Kadoelen in de Noordoostpolder komt. Het verschil is niet eens zo groot, maar in de polder is het toch echt anders. In de nieuwe versie kom je langs Oud Kraggenburg; wat een verrassing! Al van verre werd mijn aandacht getrokken door een soort terp. Het blijkt een voormalig kunstmatig eiland dat in de tijd van de Zuiderzee met een ‘leidam’ was verbonden met het vaste land. Er staat een huis met een vuurtoren daarop; de sfeer is er nog als op een eiland. Na Oud Kraggenburg kom je in het mooie, wat verwilderde Kadoelerbos. Van de grote hoefdieren trof ik alleen de uitwerpselen; die zijn al indrukwekkend genoeg! Het Waterloopbos is het volgende pareltje. Het Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos en van Bangkok. Het laatste stuk ga je over de dijk naar het fraaie stadje Vollenhove.
Oud Kraggenburg © Ernst Koningsveld
5. Laaksum: het kleinste vissershaventje van Europa
In etappe 22 wandel je in Friesland van Oudemirdum naar Stavoren. Oudemirdum is een gezellig dorp met diverse horecagelegenheden waar je voor vertrek kunt genieten van een hapje en een drankje. Al gauw bereik je het Jolderenbosk, en verderop loop je door het uitgebreide Rysterbosk. Daar kom je langs het Vredestempeltje, een klein monument dat in de oorlog werd verwoest, in 1945 weer opgebouwd, in 1969 gesloopt en in 1977 opnieuw opgebouwd. Gaasterland is prachtig, licht golvend tot bijna 13 m boven NAP. Het is echt heel anders dan de rest van Friesland. Hoewel er wat bungalowparken zijn, is het in de bossen toch erg rustig. Bij ’t Mirnser Klif loop je even langs het IJsselmeer om dan weer landinwaarts te gaan. De laatste 9 km tot het aardige Stavoren volg je de kustlijn. Je kan kiezen voor het fietspad of het graspad onderaan de dijk. Onderweg wandel je langs het haventje van Laaksum. Dit wordt ook wel de kleinste vissershaven van Europa genoemd; en Laaksum zelf het kleinste vissersdorp. Harde bewijzen daarvoor zijn er niet, maar het haventje is hoe dan ook een bijzondere plek.
Een praktische tip als je met de auto naar de wandeling gaat: parkeer in Bakhuizen, neem daar de bus naar Oudemirdum (11 min.) en vanaf Stavoren station de bus terug (21 min.). Anders moet je terug toch in Bakhuizen overstappen en een kwartier wachten. Je kan ook de wandeling tot de helft inkorten door in Mirns de bus terug te nemen.
Kerkje van Oudemirdum © Ernst Koningsveld
Nog meer verkennen?
Een Lange-Afstand-Wandelpad zoals het Zuiderzeepad is eigenlijk niet in slechts vijf plekken te vatten. De een geniet meer van de historische stadjes, de ander houdt meer van de prachtige uitzichten op het IJsselmeer. Bepaal daarom zelf waar je wilt wandelen en bestel de nieuwe gids van het Zuiderzeepad.