5x wandelen in de lente
Wandelen in de lente geeft een gevoel van een nieuw begin. De winter gaat in zijn eigen winterslaap, bloemen en planten beginnen weer te groeien, vogels laten luidkeels horen dat ze op die plek willen gaan broeden en daar geen concurrentie wensen. Dus ga eropuit, haal je wandelschoenen tevoorschijn en zoek een mooie voorjaarsroute uit. Wij geven je hier vijf tips.

Wandelaars bij de poort van Mariënwaerdt © Ad Snelderwaard
1. NS-wandeling Tussen Lek en Linge
Tussen Lek en Linge ligt een onbekend stukje Nederland met natuurgebiedjes als Vretstrooi en Leidsche Hoeven die niemand kent. Een gemiste kans, want je kunt er rustig wandelen over onverharde paden. Ook het bekendere landgoed Mariënwaerdt heeft de wandelaar veel te bieden. Langs de Appeldijk staan overal bloeiende appelbomen en heb je mooi uitzicht over de omgeving!
- Lengte: 14,5 km, in te korten tot 10 km
- Start- en eindpunt: station Culemborg – station Beesd
- Type wandeling: NS-wandeling
- Markering: zwarte en groene pijlen van Wandelnetwerk Rivierenland, de groene klompjes van het Leidschehoevenpad (Klompenpad) en de geel-rode markering van het Betuwepad
Bekijk NS-wandeling Tussen Lek en Linge
2. Bollenvelden bij Noordwijk
Dit is misschien niet het bekendste deel van de Bollenstreek, maar ook bij Noordwijk en Noordwijkerhout vind je bollenvelden. Daar kom je langs met deze rondwandeling via wandelknooppunten. De zandgronden in de binnenduinrand, de zogenaamde 'geestgronden', zijn zeer geschikt voor de teelt van bloembollen. Je vindt er ook de boswachterij Noordwijk en de landgoederen Nieuw- en Klein Leeuwenhorst.
- Lengte: 14,6 km
- Start- en eindpunt: Randweg Noordwijk (maar ook elders op te pakken)
- Type wandeling: via wandelnetwerk Zuid-Holland (zie routebeschrijving)
- Markering: knooppunten
Een veld met hyacinten © Henrie van Zoggel
3. Wormer- en Jisperveld en De Rijp
In het begin van deze etappe van het Trekvogelpad kom je door De Rijp, een leuk historisch dorpje. Verder loop je een stuk op de (asfalt)dijk langs de Knollendammervaart. Gedeeltelijk is er wel de gelegenheid om over een grasdijk te lopen. Bij Spijkerboor is een kruispunt van kanalen, waar je met een pontje overvaart. Dit pontje vaart tot half april alleen in de weekenden, daarna elke dag (check veerponten.nl). In het voorjaar zijn de weidevogels in het Wormer- en Jisperveld en de Schaalsmeerpolder prominent aanwezig. Het is een van de beste weidevogelgebieden van Nederland.
- Lengte: 14,9 km
- Start- en eindpunt: Graft - Wormer
- Type wandeling: Lange-Afstand-Wandelpad van Nivon Natuurvrienden
- Markering: wit-rood van het Trekvogelpad
Over een bruggetje op het Trekvogelpad © Han van der Voet
4. Ooievaars en bloeiende perenbomen
Maak als je in de gelegenheid bent voordat je vertrekt uit De Wijk voor etappe 22 van het Maarten van Rossumpad eerst nog even een rondje over Landgoed Dickninge, waar in het voorjaar de holwortel bloeit (zie eindjeomindrenthe.nl). In de hele omgeving van De Wijk vind je veel ooievaars vanwege het voormalig buitenstation. Ze zijn in het vroege voorjaar teruggekeerd uit Zuid-Europa. Bij Ruinerwold steek je de Dr. Larijweg over, waar in het voorjaar meer dan duizend perenbomen in bloei staan. Deze werden een kleine eeuw geleden geplant op initiatief van Hendrik Larij zodat de peren verdeeld konden worden onder arme gezinnen. Langs de Oude Vaart loop je dan richting Havelte.
- Lengte: 18,3 km
- Start- en eindpunt: De Wijk - Havelte
- Type wandeling: Lange-Afstand-Wandelpad van Nivon Natuurvrienden
- Markering: wit-rood van het Maarten van Rossumpad
Bekijk Maarten van Rossumpad etappe 22
perenbloesem © Pixabay
5. NS-wandeling Twentse beken
Dit is de nieuwste NS-wandeling die eigenlijk in alle seizoenen mooi is, en die je wel een keer gelopen moet hebben, dus ga eropuit! Vanaf station Almelo loop je eerst een stukje door deze stad. Buiten de stad ga je langs de Loolee lopen, een van de grotere beken in Twente, waar andere kleinere beken in uitkomen. De route kronkelt verder door het kleinschalige Twentse landschap met de Bornschebeek en langs authentieke boerderijen en (voormalige) havezaten. De route eindigt in Borne, waar je sporen vindt van de Twentse textielindustrie. Lees hoe Ernst deze wandeling in januari heeft beleefd in zijn verhaal.
- Lengte: 17,2 km, in te korten tot 13 km
- Start- en eindpunt: station Almelo - station Borne
- Type wandeling: NS-wandeling
- Markering: geel-rood van het Twentepad, wit-rood van het Marskramerpad en gekleurde pijlen van het wandelnetwerk Twente
Bekijk NS-wandeling Twentse beken
Langs de Loolee bij Almelo © Ad Snelderwaard