Voorjaar op het Drenthepad

Voorjaar op het Drenthepad

27 maart 2025 - Marleen Lekkerkerk

In de blog met 5 tips voor wandelingen langs stinzenplanten was de wandeling langs de landgoederen Eelde - Paterswolde een van de tips. Een maand later wandelde ik zelf deze negende etappe van het Drenthepad van Nivon Natuurvrienden, dat dit jaar zijn 50-jarig jubileum viert. Ik wandelde van Peizermade naar Glimmen en met wat uitstapjes naar een vogelkijkscherm en -hut werd het 18 kilometer. De route is goed aangegeven met geel-rode markeringen.

Landhuis Vennebroek.JPG

Stinzenplanten bij Huis Vennebroek © Marleen Lekkerkerk

Vanwege het genoemde beginpunt van de etappe stap ik uit de bus bij de halte Peizermade, maar beter is eigenlijk de halte Stadspark, want dan hoef je niet het stukje langs de Groningerweg te lopen, maar kun je meteen door een strook met zwarte elzen en water aan de etappe beginnen. Eenmaal in het groen kom ik meteen in de stemming. Het ochtendlicht schijnt door de rietpluimen van vorig jaar en er zwemmen nog wat smienten in het water, die binnenkort wel naar hun noordelijke broedgebieden zullen vertrekken.

aankomst Onlanden

Alvast een blik op de Onlanden © Marleen Lekkerkerk

De Onlanden

Even later loop ik tegen de nieuwste bebouwing van Groningen aan, maar aan de andere kant van het weggetje ligt de Onlanden, een uitgestrekt nieuw natuurgebied met rietvelden en waterplassen. Het contrast kan bijna niet groter zijn. De Onlanden is aangelegd als waterbergingsgebied en kan onder water gezet worden bij extreme regenval. Zo houdt de stad Groningen droge voeten. Het weggetje wordt onverhard en ik loop een zijpaadje naar het vogelkijkscherm op. Er loopt een grote zilverreiger te stappen in een plasje en vanuit de kokmeeuwenkolonie klinkt een luid kabaal. Het is nu nog wat te vroeg in het jaar, maar straks zitten er vast heel veel vogeltjes in het riet te zingen. Ik ga weer terug naar de route en kom langs 'de Onlanderij', een eethuis met winkeltje van Natuurmonumenten.

Onlanden

Grote zilverreiger in een plasje in de Onlanden © Marleen Lekkerkerk

Landgoederen

Aan de rand van Paterswolde ligt het eerste landgoed van de landgoederenzone: De Braak. Je loopt onder een opvallende berceau door, een 'tunnel' waar vroeger de dames onder flaneerden die juist niet bruin wilden worden. Deze is gemaakt van haagbeuken, waarvan de toppen in elkaar zijn gevlochten. Er is ook een doolhof met hagen van haagbeuken. Langs de vijver staan rood aangelopen gagelstruiken. De knopjes ruiken nu nog niet zo sterk, maar straks de bladeren wel. In het parkbos maakt de groene specht zijn lachende geluid en een grote bonte specht roffelt op een tak. 

poort landgoed De Braak

Poort en kiosk van landgoed De Braak © Marleen Lekkerkerk

Friese Veen

Ik steek de weg over en loop door de poort het landgoed Vennebroek in. Over de vijver heen heb ik zicht op het landhuis. Na Vennebroek loop ik richting het Friese Veen, een natuurgebied met een grote waterplas. Ik volg even het pad naar de vogelkijkhut. Aan de overkant van de plas is in de nog kale bomen duidelijk het nest van de zeearend te zien. Andere bezoekers in de hut met grote kijkers zien de zeearend ook werkelijk op het nest zitten. Vanwege de rust is het niet meer toegestaan om op de plas te kanoën en het doorgaande pad na de hut is afgesloten.

Friese Veen

In het Friese Veen © Marleen Lekkerkerk

Nog meer landgoederen

Na de bebouwing van Paterswolde loop ik het groen weer in. Op een zonnig hoekje staat het speenkruid uitbundig te bloeien, evenals groot sneeuwroem, een verwilderde tuinplant. Landgoed Lemferdinge is het oudste landgoed binnen de landgoederengordel Eelde-Paterswolde en nu in gebruik als trouwlocatie. Daarna kom ik op landgoed De Duinen. Vanuit de oude beuken klinkt het geluid van de boomklever, die zich hier goed thuis voelt. De Duinen loopt over in Vosbergen, een oud landgoed in beheer bij de stichting Kraus-Groeneveld. Slingerende paden leiden je door het bos en langs het landhuis. Het laatste landgoed in de landgoederengordel is Oosterbroek, waarvan het sterrenbos in de oorspronkelijke staat is teruggebracht. 

Dan passeer ik nog het Noord-Willemskanaal en de snelweg voordat ik Glimmen bereik. Langs verspreid staande huizen loop ik richting bushalte.

Bekijk Drenthepad etappe 9

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?