5x koninklijk wandelen

5x koninklijk wandelen

19 april 2025 - Marleen Lekkerkerk

Zo rond Koningsdag is er volop aandacht voor het koningshuis. Wij hebben wandelingen voor je opgezocht die op verschillende manieren te maken hebben met de koninklijke familie. Wandel mee langs de paleizen en landhuizen van onze vorsten en vorstinnen!

1. Huis ten Bosch / Paleis Noordeinde

Met de NS-wandeling Den Haag kom je langs vele bezienswaardigheden in de stad. Je komt eerst langs het Mauritshuis en het Binnenhof. Even later kun je een uitstapje maken naar Paleis Noordeinde (zie routebeschrijving). Aan het Lange Voorhout vind je het gelijknamige Paleis, het voormalige winterverblijf van Koningin Emma. Na het Vredespaleis loop je door de Scheveningse Bosjes richting de kust. Je kunt hier doorlopen naar het strand, de tram nemen terug naar het station of de route verder volgen door de duinen en landgoed Clingendael. Als laatste heb je dan nog zicht, vanaf de oprijlaan, op Huis ten Bosch. 

  • Lengte: 17,3 km, maar op diverse plaatsen in te korten
  • Start- en eindpunt: station Den Haag CS
  • Type wandeling: NS-wandeling
  • Markering: wit-rood van het Marskramerpad en het Nederlands Kustpad

Bekijk NS-wandeling Den Haag

Huis ten Bosch © Ernst Koningsveld
Huis ten Bosch © Ernst Koningsveld

2. De Horsten

Een andere wandeling vanuit Den Haag is de OV-stapper De Horsten. Deze wandeling heeft een koninklijk tintje omdat je ook langs Huis ten Bosch komt, maar vooral vanwege koninklijk landgoed De Horsten, een groot aaneengesloten groengebied aan de rand van Wassenaar. Het verbindt de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst met elkaar. Op Eikenhorst hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima een paar jaar gewoond. Het landgoed is van 1 april tot 1 september dagelijks geopend van 9.00 - 19.30 uur, in het winterseizoen van 9.00 - 17.00 en op maandag gesloten.

  • Lengte: 21 km
  • Start- en eindpunt: station Den Haag CS – station Voorschoten
  • Type wandeling: OV-stapper (voormalige NS-wandeling)
  • Markering: wit-rood van het Marskramerpad

Bekijk OV-stapper De Horsten

Landgoed De Horsten, Wassenaar © Ernst Koningsveld

Landgoed De Horsten © Ernst Koningsveld

3. Paleis Soestdijk / Lage Vuursche

De NS-wandeling De Vuursche is niet voor niets heel populair. Met deze route kom je langs maar liefst twee koninklijke locaties. Niet lang nadat je Baarn bent uitgelopen, kom je langs Paleis Soestdijk, waar jarenlang de koninklijke familie op het bordes stond. Na een wandeling door bos- en heidegebied kom je bij Lage Vuursche, waar prinses Beatrix woont in Kasteel Drakensteyn. In Lage Vuursche kun je bovendien heerlijke pannenkoeken eten.

  • Lengte: 13,6 km
  • Start- en eindpunt: station Baarn – station Hollandsche Rading
  • Type wandeling: NS-wandeling
  • Markering: grotendeels geel-rood van het Utrechtpad van Nivon Natuurvrienden, tussen Lage Vuursche en Hollandsche Rading wit-rood van het Marskramerpad

Bekijk NS-wandeling De Vuursche

paleis soestdijk

Paleis Soestdijk © Lea van Someren

4. Paleis Het Loo

Dit paleis ten noordwesten van Apeldoorn is gebouwd in opdracht van koning-stadhouder Willem III als jachtverblijf en zomerpaleis. Het Kasteel van Versailles diende als inspiratiebron voor de bouw en in de tuinen zijn daarvan nog overeenkomsten te zien. Met etappe 14 van het Maarten van Rossumpad van Nivon Natuurvrienden kom je langs Het Loo. Verderop bij Vaassen ligt landgoed en kasteel Cannenburch, dat in de 16e eeuw werd gebouwd door de legeraanvoerder Maarten van Rossum, naamgever van dit Lange-Afstand-Wandelpad. Het kasteel is in bezit van Geldersch Landschap en Kasteelen en opengesteld voor bezichtiging.

  • Lengte: 12,8 km
  • Start- en eindpunt: Apeldoorn - Vaassen
  • Type wandeling: Lange-Afstand-Wandelpad
  • Markering: wit-rood van het Maarten van Rossumpad

Bekijk Maarten van Rossumpad etappe 14

HvdV 20060320 10 Maarten van Rossumpad  het Loo Apeldoorn

Paleis Het Loo © Han van der Voet

5. Paleis op de Dam

In de binnenstad van Amsterdam staat het statige Paleis op de Dam. Het is het officiële ontvangstpaleis van Koning Willem-Alexander. Er vinden staatsbezoeken en andere officiële ontvangsten plaats. Oorspronkelijk werd het paleis gebouwd als stadhuis van Amsterdam. Het is een van de belangrijkste monumenten uit de zeventiende eeuw. In 1808 werd het als paleis in gebruik genomen door Koning Lodewijk Napoleon en sindsdien is het als paleis in gebruik gebleven. Na de binnenstad wandel je met deze OV-stapper naar het Amsterdamse Bos, waar in het voorjaar de honderden Japanse kersenbomen in bloei staan.

  • Lengte: 17 km
  • Start- en eindpunt: station Amsterdam CS - busstation Amstelveen
  • Type wandeling: OV-stapper (voormalige NS-wandeling)
  • Markering: wit-rood van het Pelgrimspad, behalve laatste 2 km in Amstelveen

Bekijk OV-stapper Amsterdamse Bos

Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos © Wandelnet

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?