Natuur en Landschap | Buitencode

Buitencode

Om de natuur te beschermen moeten we ons tijdens het recreëren aan de Buitencode houden.

Buitencode voor recreanten

Fietsend, wandelend, vogels spottend of mountainbikend. Iedereen geniet op z’n eigen manier van de natuur in Nederland. Om elkaar de ruimte te geven en de natuur te beschermen, is er de Buitencode. Als iedereen de buitencode respecteert, kunnen we samen allemaal blijven genieten van de natuur die ons land rijk is.

Buitencode

Recreëren in de groene openbare ruimte is steeds meer in trek. Om de natuur te beschermen en elkaar de ruimte te geven is de Buitencode ontwikkeld. Deze bestaat uit vijf simpele regels.

  1. Respecteer de natuur.
    Maak geen lawaai en neem je afval mee. Lawaai verstoort de rust van dieren en andere recreanten in het gebied. Zorg dat het gebied mooi schoon blijft door je afval in de afvalbak te gooien of mee naar huis te nemen wanneer deze vol is.

  2. Houd je aan de toegangsregels.
    Controleer de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden. Je mag niet zomaar overal lopen, dus controleer altijd welke paden voor jou bestemd zijn.

  3. Geef elkaar de ruimte.
    Maak plaats voor de ander als het wat drukker is. Uiteindelijk is elke recreant er om van de natuur te genieten, of dit nu wandelend, fietsend of te paard is. Houd rekening met elkaar door bijvoorbeeld je snelheid te minderen bij het passeren.

  4. Wees vriendelijk.
    Groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor elkaars natuurbeleving. De één beleeft de natuur door rustig te wandelen, terwijl een ander graag hardloopt. Houdt rekening met deze verschillen.

  5. Spreek elkaar aan.
    Zie je iemand die iets doet wat echt niet mag? Spreek deze persoon dan op een rustige en beleefde manier aan op dit gedrag en wijs ze op de Buitencode.

Door deze regels na te leven zorgen we dat de drukke recreatiegebieden voor iedereen aantrekkelijk en toegankelijk blijven met respect voor de natuur. De Buitencode is een gezamenlijk initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, KWBN, Sportvisserij Nederland, wielersportbond NTFU en Wandelnet.

Nieuws voor professionals

  1. Workshop_Routedatabanken.jpg

    15 mei 2019 om 11:36 Wandelnet

    Workshop Routedatabank

  2. Frank_Hart_1.png

    13 april 2019 om 14:27 Wandelnet

    Frank Hart nieuwe coordinator belangenbehartiging Wandelnet

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?