Groot-Frieslandpad LAW 14

 1. Route overzicht
 2. Alle trajecten
 3. Tips & ervaringen132
 4. Meldingen & wijzigingen

Route informatie

Friesland bestond ooit uit zeven zeelanden. Dat gegeven inspireerde routemakers tot het uitstippelen van het Groot-Frieslandpad: van de Noordzeekust tot over de Duitse grens.
Het Groot-Frieslandpad (LAW14) doorkruist Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen tot aan OstFriesland.

De 362 km lange route loopt van Bergen aan Zee naar Leer door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken.
De route begint in Bergen aan Zee en gaat dan dwars door West-Friesland via Medemblik naar Enkhuizen. Daar steekt de wandelaar het IJsselmeer over en struint verder, van Stavoren naar Sneek. De route vervolgt haar weg door fraaie esdorpen in de Kop van Drenthe en het verrassende Westerwolde om te eindigen in het Duitse Leer. Tijdens het wandelen van het Groot-Frieslandpad komen zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen West-Friesland en Friesland voorbij. Zo zijn aan beide zijden van het IJsselmeer gezellige Zuiderzeestadjes te vinden, evenals terpen, dijken, weilanden en boerderijen. Maar de bollenteelt, de velden met geurende kool en niet te vergeten Kasteel Radboud - de enig overgebleven burcht van graaf Floris V - zijn typisch West-Fries.

Recente berichten over Groot-Frieslandpad LAW 14

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. Bindert Kloosterman

  Vanwege wateroverlast is de route van het Groot-Frieslandpad bij Sparejeburd (nabij het dorp Hemrik) tijdelijk omgelegd.

  Van 36 naar 37 (regel 15 en 16)
  Bij kp 66 rechtsaf, asfaltpad. Op driesprong met klinkerweg linksaf, onverhard pad achter de bomen langs, (Sparjeburd). Op driesprong (Shared Space), weg oversteken en linksaf, voetpad, Sparjeburd. Op driesprong rechtdoor, Weinterp. Op volgende driesprong rechtsaf. U bent nu weer op de route.

  Van 37 naar 36 (regel 4 t/m 6)
  Einde weg linksaf, voetpad (Weinterp) Op driesprong rechtdoor, Sparjeburd. Bij de volgende driesprong (SharedSpace) rechtsaf de weg oversteken en voetpad achter de bomen volgen. Eerste pad rechtsaf, asfaltpad. Bij kp 66 linksaf. U bent weer op de route.

  Volg Groot-Frieslandpad ook op Twitter en Facebook.

 2. Els Beelen

  Afgelopen dagen liepen we van Lambertschaag naar Enkhuizen. Overnacht bij Vrienden op de Fiets in Onderdijk. De modder in de natuurgebieden was hardbevroren, wel hobbelig dus nog niet makkelijk, maar beter dan tot je enkels in de modder. Veel horeca was gesloten, maar in Lambertschaag vonden we koffie in het benzinestation en in Wervershoof bij Deen supermarkt. Een minpuntje wil ik wel melden: tussen iets na km 83 en iets voor km 85 (kaart 16) waren de overstapjes kapot of afwezig. Op de laatste kilometer van dit grasland was overvloedig mest uitgereden, niet te ontwijken. Gevalletje wandelaartje pesten? We voelden ons op dit stuk niet echt welkom.

 3. Bindert Kloosterman

  Omleiding Kaart 44

  In verband met de hoge waterstand van de beken in de kop van Drenthe hebben we de route tussen Tynaarlo en Schipborg moeten omleiden. In het veld is dit aangegeven (Hoog Water).

  Vanaf Tynaarlo (blz. 117, regel 5).
  Na de woning Hunnebedstraat met huisnr 21 linksaf, zandweg. Na circa 600 m rechtsaf, asfaltfietspad. Aan het einde van het fietspad bij P-24352, linksaf, ( Zeegersteeg) . Dit pad volgen over een afstand van circa 900 m tot P-22145. Vanaf hier zit u weer op de route (regel 15).

  Vanaf Schipborg (blz. 117, regel 33).
  Bij P-22145 rechtdoor. Na bijna 900 m bij P-22352 rechtsaf, asfaltfietspad. Aan het einde van het pad linksaf. Na circa 600 nadert u een verharde weg. Deze oversteken en rechtsaf, Hunnenbedstraat. U zit weer op de route (regel 40).

 4. MichaelSD

  Traject Tynaarlo-Schipborg v,v 5 jan 2018.Pg 116
  Het Zeegseloopje is buiten zijn oevers getreden waardoor het stukje is niet goed te lopen.
  Ik heb een omleiding uitgezet over de fietpaden tussen paddestoel 22145 en punt 251,4 in het boekje.

 5. AgeethBOS

  De etappe Akkrum - IJlst is uitstekend gemarkeerd en hoewel bijna helemaal verhard toch een leuke route. Tussen Akkrum en Terherne loop je langs het druk bevaren Margrietkanaal met heel veel bootjes. Daarna het Snekermeer en het toeristische Sneek. Druk, druk, druk, maar wel gezellig. Tussen Sneek en IJlst over schelpenpaden. IJlst is een prachtig stadje.

Ga naar het forum

Steun ons