Niets blijft zoals het is. Ook in de wandelwereld niet. Van de knickerbocker naar de afritsbroek, van geitenwollen naar L- en R-wandelsokken. En wat te denken van de ademende regenjas, die we niet meer willen missen.
Niets ontkomt aan verandering en innovatie. Ook de wandelaar zelf verandert en komt met vragen, wensen en suggesties. Wandelnet zit ook niet stil. Wandelnet kijkt ook naar de toegevoegde waarde van een route, zodat een route méér is dan een lijntje op de kaart. Tijd voor een denktank om die toegevoegde waarde te vinden en aan Wandelnet om dit toe te passen. De vijf adviseurs uit de denktank vormden daarmee de innovatiewerkgroep.
Aan de slag
In het voorjaar van 2020 kwam deze werkgroep voor het eerst bij elkaar, online. Hoe zorgen we ervoor dat de routes door meer mensen worden gelopen zonder dat het gevoel ontstaat op een druk pad te zijn beland. Het Pionierspad is een van de eerste paden in het 40-jarige bestaan van Wandelnet. Dit pad loopt grotendeels door Flevoland. In november 2019 werd het herziene Pionierspad opgeleverd. Zo zijn er nieuwe routetracés toegevoegd en ook nieuwe interessepunten. Hierdoor ontstond de kans om de actualisering van het Pionierspad te combineren met de bekende Leisure Leefstijlen en aan te sluiten op de verhaallijnen van Visit Flevoland.
De praktijk
“Dit klinkt wel heel theoretisch. Wat moet ik me er zoal bij voorstellen?” vraag ik Marcel Eekhout. Marcel is landschapsarchitect, sinds 2017 routemarkeerder op het Pelgrimspad en een van de vijf leden van de innovatiewerkgroep. En Marcel begint vol enthousiasme te vertellen. Hij vertelt over de verschillende soorten wandelaars met elk hun eigen behoefte. De één wil rust en natuur, de ander meer cultuur en de derde wil alleen maar kilometers vreten. Hij vertelt over de diverse verhaallijnen van Visit Flevoland die een sterk culturele inslag hebben. Over de inpoldering, het watererfgoed, de nieuwe natuur, de landschapsarchitectuur en de ontstane agrarische cultuur.
Marcel gaat aan de slag en inventariseert het bestaande aanbod aan wandelingen en analyseert het Pionierspad, hij werkt de mogelijke belevingswerelden uit. Met het Pionierspad als rode draad kan met het concept ‘omleidingen en inprikkers (hier ga je even van de route af om iets bijzonders mee te maken en wandel je terug naar de hoofdroute)’ het nieuwe belevingspad vorm gaan krijgen. Het moet als pilot gaan dienen voor het nieuwe wandelen. Marcel heeft verschillende routetracés van belevingslagen voorzien. Een beleeflaag met culturele highlights voor de in cultuur geïnteresseerde wandelaar, voor de rust- en natuurliefhebber, de meer afgelegen en bijzondere plekjes enz. De ideeën en de uitwerkingen heeft Marcel gebundeld en zijn meerdere keren in de werkgroep besproken, aangevuld en fijn geslepen. De route wordt dan o.m. verrijkt met podcasts en filmpjes die voor, tijdens of na de wandeling beleefd kunnen worden. De werkgroep doet ook suggesties voor het vertrouwde boekje. Mogelijk zal door verdere digitalisering het een ander inhoud en vorm moeten krijgen om ook nieuwe (jonge) wandelaars te motiveren. Deze belevingsaanpak zal de paden aantrekkelijk maken voor nieuwe doelgroepen en daarmee de toekomst van de LAW’s en streekpaden garanderen.
De uitvoering
De feitelijke uitvoering wacht op financiering die werd aangevraagd bij de Provincie Flevoland. Deze vernieuwingsslag pakt Wandelnet samen op met Visit Flevoland. Uiteraard volgt dan ook het moment om de padcoördinator en de routemarkeerders meer te betrekken bij de uitwerking, want zij kennen het gebied en de paden als geen ander.
Als ik één ding heb geleerd van het gesprek met Marcel is dat de wandelaar stil staat voor vergezichten, maar dat dezelfde wandelaar verder moet om dat vergezicht ook van nabij te kunnen bewonderen.
(Lea van Someren)