Voor professionals | Routedatabank

Routedatabank

Wandelnet is medebeheerder van de Routedatabank samen met partners.

Alle recreatieroutes bij elkaar

Het plannen en volgen van routes gebeurt steeds meer digitaal. Daarom is het van groot belang dat digitale routeinformatie goed toegankelijk is voor de consument. Om dit doel te bereiken moeten ontwikkelaars van routeproducten wel over actuele en kwalitatief hoogwaardige routeproducten beschikken. Dat is waar de Routedatabank – een initiatief van Fietsplatform, NTFU, KNHS en Wandelnet – een rol kan spelen. De Routedatabank verzameld alle wandel-, fiets-, mountainbike- en ruiterroutes van Nederland in één overzicht en verstrekt deze aan derden.

Lees de factsheet Naar de Routedatabank

Hoe werkt het?

In Nederland zijn er tientallen beheerders van recreatieve routenetwerken. Hierdoor is het aanbod van routedata gefragmenteerd. De Routedatabank is in het leven geroepen om dit tegen te gaan. Betrouwbare een kwalitatief hoogwaardige routedata leveren op landelijke schaal vereist een hoop coördinatie. Daarom wordt alle data samengevoegd op basis van kwaliteitsstandaarden. Fietsplatform, NTFU, KNHS en Wandelnet hebben elk een eigen database met actuele routedata. Gezamenlijk zorgen we ervoor dat al deze data een plekje krijgt binnen de Routedatabank conform de afgesproken kwaliteitsstandaarden.

DSC01461_Drenthepad_Norg___LH_Schepers.jfif

Beschikbare data

Inmiddels is de actuele routeinformatie van meer dan 45.000 km aan recreatieroutes te vinden in de Routedatabank. De routedata wordt aan meer dan 300 gebruikers aangeboden – van provincies en gemeenten tot adviesbureaus – voor consumententoepassingen of in het kader van de Omgevingswet. Daarnaast publiceert Wandelnet ook de actuele routedata rechtstreeks op haar website, de routeplanner en de Wandelnet-app. Voor een uitgebreid informatieoverzicht rondom de Routedatabank is het infodocument te raadplegen.

Pieterpad_Deel_2_etappe_03.jpg

Voor wie?

De Routedatabank heeft een brede gebruikersgroep. Al meer dan 400 organisaties maken er gebruik van. Van gemeenten en onderwijsinstellingen tot belangenbehartigers, maar ook cartografen en appbouwers. Ook PDOK (Publieke Dienstverlening Op de Kaart), NDW (Nationaal Dataportaal Wegverkeer) en de Atlas voor de Leefomgeving putten data uit de Routedatabank.

Dordrecht, wandelaars in de grienden op het Eiland van Dordrecht-4 © Ad Snelderwaard.jpg

Nieuws voor professionals

  1. Harry Benschop

    7 oktober 2022 om 10:00 Britta Schmidt

    Onverhard wandelen staat meer onder druk dan we denken

  2. DSC_7044.jpg

    4 oktober 2022 om 09:00 Wandelnet

    Investeren in wandelen loont: 6 aanbevelingen voor jouw provincie

  3. NMB Hekfoto.jpeg

    30 september 2022 om 14:20 Wandelnet

    Hekken op dijk bij Aalsmeer moeten weg

  4. Overhandiging van de petitie © Wiebe Kiestra.jpg

    28 juni 2022 om 16:27 Wandelnet

    Petitie voor behoud pont bij Nieuwer ter Aa aangeboden

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?