5 vragen aan Arnout Hauben over zijn avontuur Dwars door de Lage Landen
Afgelopen zondag ging het tweede seizoen van Dwars door de Lage Landen van start. Hierin wandelt Arnout Hauben in gezelschap van cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens vanuit Lauwersoog diagonaal naar De Panne in Vlaanderen. Langs deze route van ongeveer 1.000 kilometer wachten talloze mooie verhalen. We hebben Arnout opgezocht om hem te vragen naar zijn nieuwe avontuur, waarbij hij grotendeels over onze Lange-Afstand-Wandelpaden wandelt.
Foto: Arnout Hauben © De chinezen
Het tweede seizoen van Dwars door de Lage Landen start waar het vorige eindigde. In Nederland wandelt Arnout over het Diagonaalpad, dat bestaat uit drie van onze Lange-Afstand-Wandelpaden: Friese Woudenpad, Pionierspad en Floris V-pad. Daarna wandelt hij over de zuidelijke route van de GR 5A naar België. Arnout wandelt ongeveer 1.000 kilometer in 50 dagen. Zijn wandelavontuur is iedere zondagavond van 21 april tot 9 juni te volgen op NPO 2. Arnout over zijn flinke tocht: ‘Wandelen doet je anders naar je eigen streek kijken. Als je wandelt vertraag je en heb je tijd om jezelf te verdiepen. Met een auto reis je te snel, als je wandelt ben je er echt geweest.’
1. Wat maakt deze wandeltocht van Lauwersoog naar De Panne zo bijzonder vergeleken met je eerdere avonturen?
Volgens Arnout hoef je niet naar de verste uithoeken van de wereld om schoonheid te ervaren. ‘Het is niet waar je naar kijkt, maar de manier waarop je kijkt’. ‘Het is wel een bijzondere tocht omdat die drie paden deels de grens vormen van het oosten en het westen van Nederland. Als je naar België kijkt, wordt het veel meer opgedeeld in noord en zuid. Maar in Nederland heb je links de randstad en rechts het iets meer oorspronkelijke Nederland waar mensen wonen in de dorpen waar ze geboren zijn. Dat vond ik op zich wel een boeiend spanningsveld om doorheen te wandelen.’
Foto: Selfie van Arnout, Philippe en Ruben tijdens hun avontuur Dwars door de Lage Landen © De chinezen
2. Je hebt ongetwijfeld vele prachtige landschappen en bijzondere plekken gezien, kun je ons vertellen wat jouw favoriete deel van de wandeltocht was?
‘Ik ben niet zo van favoriete delen,’ zegt Arnout. ‘Het hangt zo af van het moment, het weer en de mensen die je tegenkomt.’ Hij geeft toe dat hij een beetje opkeek tegen de Flevopolder, vooral omdat ze de polders doorkruisen tijdens een hittegolf. ‘Het is een heel open gebied met weinig schaduw om beschutting te zoeken, maar dit bleek achteraf een van de mooiste stukken van de tocht te zijn. We hebben daar prachtige momenten beleefd en werden warm ontvangen.’ Arnout vertelt over een ontmoeting met een bijzondere vrouw in een wijngaard. ‘We hadden een ontmoeting met een zeer inspirerende jonge vrouw die wijnranken plantte en oogstte op de bodem van wat ooit de Zuiderzee was, en deze omtovert tot een prachtige wijn’. In aflevering 3 op zondag 5 mei is te zien hoe Arnout op zoek gaat naar de pioniers die dit nieuwe land bevolken en naar de imposante zeearend die een nest heeft gebouwd in het Ketelmeer.
3. Kun je ons een voorproefje geven van de meest memorabele ontmoeting tijdens deze reis?
‘Ik vond de eerste ontmoeting ook wel een hele bijzondere. Je kent de clichés over stugge Friezen... We wandelen Friesland binnen en stappen al 10 kilometer met flinke wind op dijken zonder ontmoetingen. We zochten een beschut plekje om onze picknick op te eten en troffen een boer, die kwaad op ons werd. Uiteindelijk bleek het een hele vriendelijke man te zijn, maar hij schrok toen hij ons met de cameraploeg op zijn erf zag wandelden en dacht waarschijnlijk die komen hier over stikstof babbelen. Toen hij de rugzakken zag en we ons voorstelden, nodigde hij ons uit op zijn erf en er ontstond een heel leuk gesprek over zijn Franse familieleden door het zien van ons Franse brood.’ Deze ontmoeting was afgelopen zondag te zien in de eerste aflevering.
4. Je hebt bijna 1.000 kilometer gewandeld op onze paden. Wat zou je tegen onze vrijwilligers willen zeggen?
‘Dankjulliewel! Ik vind het super wat jullie doen. Zonder de markeringen zouden we de hele tijd fout lopen. Die markeringen geven cadans aan de tocht en vertrouwen. Ook vind ik het leuk om in de voetsporen van de vrijwilligers te lopen, want op die manier deel je de reis ook een beetje met hen.’ Arnout merkt op dat de paden in Nederland bijzonder goed gemarkeerd zijn. Stiekem zou hij wel genieten van iets minder nauwkeurige wit-rode markeringen, hij houdt ervan om af en toe te dwalen en van het pad af te wijken.
Foto: Cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens bij een wit-rode markering van een Lange-Afstand-Wandelpad © De chinezen
5. Kun je met ons een waardevolle wandeltip delen die je hebt geleerd tijdens je wandelingen door de Lage Landen?
Arnout heeft een tip voor lange-afstand-wandelaars: ‘Aan de ene kant is het heel leuk om je hele wandeltocht te plannen. Maar durf toch minimaal van je plan af te wijken, zodat je ruimte hebt voor de verrassingen die het pad te bieden heeft. Het volbrengen van de tocht is een doel, maar de weg ernaartoe is even waardevol.’
Nieuw: Wandelgids Dwars door de Lage landen 2
Treed in Arnouts voetsporen met zijn nieuwe wandelgids ‘Dwars door de Lage Landen 2’. Arnout Hauben toont je de route in 50 verrassende etappes door polders en bossen, langs molens en meren, door kleine dorpen en grote steden. De handige wandelkaarten brengen je naar tal van bezienswaardigheden en verborgen parels. De gids is voor € 24,50 te koop in onze webwinkel.
Kijk je mee naar Dwars door de Lage Landen?
Afgelopen zondag was de eerste aflevering van Dwars door de Lage Landen te zien op NPO2. Dwars door de Lage Landen bestaat uit acht afleveringen en is een co-productie van de VPRO en het Vlaamse productiehuis De chinezen. In de eerste vijf afleveringen loopt Arnout over het Diagonaalpad. Kijk je iedere zondag mee om 20.15 uur op NPO 2? Heb je de eerste aflevering gemist? Via NPO Start kun je de eerste aflevering terugkijken.
Meer over het Diagonaalpad Eerste aflevering terugkijken