Afsluitdijk na 5 jaar weer deels open voor wandelaars en fietsers

Afsluitdijk na 5 jaar weer deels open voor wandelaars en fietsers

27 juni 2024 - Ernst Koningsveld

Met ingang van 26 juni is de Afsluitdijk weer deels opengesteld voor wandelaars en fietsers. Op 1 april 2019 ging de fiets- en wandelroute dicht in verband met grootschalige werkzaamheden aan de dijk. Sindsdien kon je als wandelaar of fietser gebruik maken van een busverbinding over de dijk. Nu is het weer mogelijk om te voet of per fiets de dijk over te steken, al is de route nog niet volledig geopend.

Weekendopenstelling Afsluitdijk - Martin Kooijman

Wandelen over de Afsluitdijk © Martin Kooijman

Uitloop van de werkzaamheden

De ingrijpende werkzaamheden om de Afsluitdijk weer toekomstbestendig te maken, zouden drie jaar duren. Maar het werk was complexer dan verwacht en de afsluiting bleef voortduren. Alleen op 1 en 2 juli 2023 werd de verbinding eenmalig opengesteld, waar ondanks slecht weer heel veel gebruik van is gemaakt.

Wandelen over de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is voor het grootste deel toegankelijk. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kan over een lengte van 24 km gefietst of gewandeld worden. Voor het veilig passeren van de sluizen moeten wandelaars en fietsers in elk geval nog tot en met 2025 de speciale gratis bus nemen. De bus stopt bij twee haltes op de dijk: Breezanddijk Noord en Monument Noord. Er komt nog een derde halte ter hoogte van de vismigratierivier. 

Wel even plannen

Je moet je reis wel even goed plannen. Dat leert dat het veel korter is van Friesland naar Noord-Holland dan omgekeerd. Dat ligt aan de bustijden; van west naar Oost ben je zo 2½ uur aan de bus kwijt, van oost naar west maar een half uur. De schema’s van de bus vind je hier.

Een belevenis

Hoewel het recht-toe-recht-aan is, is wandelen of fietsen over de Afsluitdijk een belevenis. Je voelt je meer dan op het land temidden van alle elementen met uitzicht op het prachtige UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. En: de Afsluitdijk is een flinke etappe in het Zuiderzeepad, het Lange-Afstand-Wandelpad rond het IJsselmeer, vroeger de Zuiderzee genaamd. Ook etappe 13 van het Nederlands Kustpad deel 2 gaat over de Afsluitdijk. Neem het voorgaande wel mee als je die etappe wil gaan lopen.

Bekijk etappe 25 ZuiderzeepadBekijk etappe 13 Nederlands Kustpad deel 2

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?